Składniki na 5 zajączków:
- 150 g mleka
- 20 g drożdży
- 40 g masła rozpuszczonego
- 300 g mąki
- 50 g cukru pudru
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 jajko roztrzepane do posmarowania zajączków
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix dajemy mleko, cukier i drożdże. Mieszamy czas 3 min/temp.37/obr.2 Pozostawiamy ciasto na 15 minut. Następnie dodajemy mąkę sól i jajko. Wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał. W trakcie wyrabiania dodajemy rozpuszczone masło.
Wyrobione ciasto wyciągamy z naczynia Thermomix, formujemy kulę i dajemy do miski do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Kiedy ciasto nam wyrośnie wyrabiamy ponownie i z ciasta odrywamy po 5 większych kawałków i 5 mniejszych kawałków. Formujemy mniejszą i większą kulę. Za pomocą jajka łączymy obie kule tak aby powstała głowa i tułów.
Z pozostałego ciasta formujemy wałek i kroimy w poprzek cienkie paski. Układamy na głowie zająca po 2 paski. Wykałaczką delikatnie wciskamy uszy w głowę aby podczas pieczenia nam nie odpadły.
Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min. W tym czasie nagrzewamy piekarnik na 180 stopni.
Zajączki smarujemy jajkiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 20-25 minut.
Jeżeli wierzch zajączków szybko nam się zrumieni, warto przykryć zajączki folią aluminową lub papierem do pieczenia.
Pomysł i przepis pochodzi z www.oetker.pl