Drożdżowe wielkanocne zajączki

Drożdżowe wielkanocne zajączki

Składniki na 5 zajączków:

  • 150 g mleka
  • 20 g drożdży
  • 40 g masła rozpuszczonego
  • 300 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 jajko roztrzepane do posmarowania zajączków

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix dajemy mleko, cukier i drożdże. Mieszamy czas 3 min/temp.37/obr.2 Pozostawiamy ciasto na 15 minut. Następnie dodajemy mąkę sól i jajko. Wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał. W trakcie wyrabiania dodajemy rozpuszczone masło.

Wyrobione ciasto wyciągamy z naczynia Thermomix, formujemy kulę i dajemy do miski do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

Kiedy ciasto nam wyrośnie wyrabiamy ponownie i z ciasta odrywamy po 5 większych kawałków i 5 mniejszych kawałków. Formujemy mniejszą i większą kulę. Za pomocą jajka łączymy obie kule tak aby powstała głowa i tułów.

Z pozostałego ciasta formujemy wałek i kroimy w poprzek cienkie paski. Układamy na głowie zająca po 2 paski. Wykałaczką delikatnie wciskamy uszy w głowę aby podczas pieczenia nam nie odpadły.

Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min. W tym czasie nagrzewamy piekarnik na 180 stopni.

Zajączki smarujemy jajkiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 20-25 minut.

Jeżeli wierzch zajączków szybko nam się zrumieni, warto przykryć zajączki folią aluminową lub papierem do pieczenia.

Pomysł i przepis pochodzi z www.oetker.pl

zajaczki_wielkanoc_thermomix

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock