Ciasto:
- 500g mąki
- 80g masła lub margaryny
- 1 jajko
- 250 ml mleka
- 40g świeżych drożdży
- 1 płaska łyżka cukru
- 2 spore szczypty soli
Farsz:
- 1 kg cebuli
- 400g chudego wędzonego boczku
- sól
- pieprz
- majeranek
- olej do smażenia
- 100g startego sera żóltego
Polewa:
- 400 ml gęstej śmietany 18%
- 250g sera żółtego
- 3 żółtka
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
Wykonanie farszu:
Cebule obieramy i kroimy w dość drobną kostkę lub cienkie piórka. Jeżeli chcemy w piórka kroimy ręcznie, jeżeli kostka umieszczany cebulę pokrojoną w czwórki do naczynia Thermomix i nastawiamy czas 15 s/ obr. 3
Następnie przekładamy na patelnię z małą ilością oleju i dusimy ją do miękkości.(najlepiej robić to na patelni z powłoką nieprzywierającą). W czasie duszenia, lekko solimy i doprawiamy majerankiem.
W osobnym naczyniu, również na niewielkiej ilości oleju podsmażamy boczek pokrojony w dość drobną kostkę. Do usmażonego boczku dodajemy miękką cebulę, doprawiamy pieprzem i jeśli trzeba solą (ale ostrożnie, aby farsz nie był zbyt słony).
Wykonanie ciasta:
Do nacznia Thermomix dajemy drożdże, cukier, kilka łyżek mąki i łyżka letniego mleka. Nastawiamy Thermomix czas 2 min/temp 37 stopni/obr.2 Odstawiamy naczynie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie dodajemy mąkę, sól, jajko, resztę mleka i wyrabiamy ciasto, czas 3 min/poz Thermomix/obr. Interwał.
Na sam koniec wyrabiania przez otwór dodajemy roztopione masło. Gładkie ciasto formujemy w kulę, leciutko smarujemy olejem i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, delikatnie je zagniatamy, a następnie rozciągamy na dużej blaszce wysmarowanej i obsypanej bułką tartą. Możemy je teraz lekko posmarować olejem i przykryć, a następnie zostawić do lekkiego wyrośnięcia, albo od razu posypać wierzch serem startym na tarce o dużych oczkach (ok. 100g), a następnie obłożyć farszem cebulowym. Wierzch należy oblać polewą, przygotowaną ze śmietany, natki, żółtek, startego sera, lekko osolonej i doprawionej pieprzem.
Przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i pieczemy ok. 1 godz. Gdyby wierzch zaczął szybko brązowieć należy nastawić piekarnik na dolne grzanie.
źródło przepisu: http://wwwpysznejedzonko.blox.pl/2011/02/Placek-cebulowy-z-boczkiem.html