Składniki:
- 200 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 4 białka
- 4 żółtka
- 100 g zmielonych migdałów
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów (do kupienia w dobrych sklepach spożywczych)
Wykonanie:
Migdały zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy na ok. 10 minut, następnie ściągamy brązową skórkę. Migdały suszymy i wkładamy do naczynia Thermomix. Miksujemy czas 20 s/obr.10.
Do naczynia Thermomix zakładamy motylek. Wkładamy masło i cukier, ucieramy czas 4 min/obr.4. Następnie nastawiamy Thermomix na czas 2 min/obr.3 i w trakcie pracy Thermomix dokładamy po żółtku. Następnie nastawiamy Thermomix czas 4 min/obr.3. Dosypujemy mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, ekstrakt migdałowy oraz zmielone migdały. W międzyczasie ubijamy pianę z białek. Nastawiamy Thermomix na czas 1 min/obr.2 i dokładamy pianę.
Formę smarujemy oliwą i przelewamy masę. Babkę pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni – 30 minut. Sprawdzamy czy babka jest upieczona drewnianym patyczkiem.