Ciasto jogurtowe z truskawkami Thermomix
Składniki na blaszkę 30x2o:
- 350 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- 2 łyżki cukru z wanilią
- 25 g roztopionego masła lub oleju
- 2 duże jaja
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 500 g truskawek
- cukier puder do posypania
składniki powinny mieć temperaturę pokojową
Wykonanie przepisu na ciasto jogurtowe:
Do naczynia Thermomix zakładamy motylek, wbijamy jajka i cukier (zwykły i waniliowy). Ubijamy czas 5 min/obr.4
Wyciągamy motylek, dodajemy pozostałe składniki: mąka, proszek do pieczenia, masło, jogurt. Mieszamy pomagając sobie kopystką – czas 20s/obr.2
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Truskawki kroimy na mniejsze części. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Na blaszkę wlewamy (choć ciasto będzie lekko gęste) ciasto, układamy na wierzchu truskawki.
Pieczemy 30-35 min w temperaturze 180 stopni, góra-dół. Ciasto pieczemy do suchego patyczka.
Najczęstsze ciasto w moim domku. Super przepis .
A mi wyszedł po wymieszaniu składników jeden wielki glut i oczywiscie zakalec, jakiś te ciasta thermomixowe mi nie wychodzą.