Keks czekoladowy



Print Friendly, PDF & Email

Moim ulubionym ciastem na święta jest właśnie keks. W tym roku jednak postanowiłam zrobić ciemniejszą jego wersje bo z dodatkiem czekolady. To był strzał w dziesiątkę. Keks jest lekko słodki, wilgotny, czuć w nim smak i zapach suszonej śliwki z nutą czekolady. Polecam!

Składniki na keksa czekoladowego:

  • 120 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 3 jajka
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 100 g czekolady gorzkiej (70% kakao), roztopionej w kąpieli wodnej, przestudzonej ( jak rozpuścić czekoladę w Thermomix)
  • 100 g suszonej śliwki pokrojonej
  • 100 g orzechów włoskich pokrojonych
  • 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Wykonanie:

Śliwkę i orzechy kroimy w kostkę, dodajemy skórkę pomarańczową, obtaczamy w łyżce mąki i odstawiamy. Do naczynia Thermomix dajemy masło i cukier i ucieramy na gładką masę czas 5 min/obr. 3. Następnie znowu nastawić Thermomix na 8 min/obr.3 i dodawać po jednym jajku, następnie ekstrakt z wanilii i przestudzoną rozpuszczoną czekoladę. Następnie w trakcie pracy Thermomix dajemy mąke z proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy gładką masę. Następnie nastawiamy Thermomix na 1 min/obr wsteczne 1/ i dodajemy bakalie – pomagamy Thermomixowi za pomocą kopystki wymieszać bakalie.

Ciasto przełożyć do małej keksówki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 170 stopni ok 65-70 min lub do suchego patyczka ( ja pod koniec pieczenia sprawdzałam).

thermomix keks czekoladowy

keks czekoladowy thermomix

 

Popularne frazy:

  • keks czekoladowy
  • keks czekoladowy thermomix
  • keks kakaowy

Podobne przepisy

One Response

Add Comment