Moim ulubionym ciastem na święta jest właśnie keks. W tym roku jednak postanowiłam zrobić ciemniejszą jego wersje bo z dodatkiem czekolady. To był strzał w dziesiątkę. Keks jest lekko słodki, wilgotny, czuć w nim smak i zapach suszonej śliwki z nutą czekolady. Polecam!
Składniki na keksa czekoladowego:
- 120 g mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 g masła, w temperaturze pokojowej
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 3 jajka
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 100 g czekolady gorzkiej (70% kakao), roztopionej w kąpieli wodnej, przestudzonej ( jak rozpuścić czekoladę w Thermomix)
- 100 g suszonej śliwki pokrojonej
- 100 g orzechów włoskich pokrojonych
- 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wykonanie:
Śliwkę i orzechy kroimy w kostkę, dodajemy skórkę pomarańczową, obtaczamy w łyżce mąki i odstawiamy. Do naczynia Thermomix dajemy masło i cukier i ucieramy na gładką masę czas 5 min/obr. 3. Następnie znowu nastawić Thermomix na 8 min/obr.3 i dodawać po jednym jajku, następnie ekstrakt z wanilii i przestudzoną rozpuszczoną czekoladę. Następnie w trakcie pracy Thermomix dajemy mąke z proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy gładką masę. Następnie nastawiamy Thermomix na 1 min/obr wsteczne 1/ i dodajemy bakalie – pomagamy Thermomixowi za pomocą kopystki wymieszać bakalie.
Ciasto przełożyć do małej keksówki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 170 stopni ok 65-70 min lub do suchego patyczka ( ja pod koniec pieczenia sprawdzałam).
Witam nie wiem co to.jest ekstrakt waniliowy i czym go można zastąpić
Alicja, ekstrakt to jest wanilia w płynie. Można kupić w różnych supermarketach.