Kruche ciasto migdałowe:
- 70 g migdałów, zmielonych na mączkę
- 250 g mąki pszennej
- 90 g cukru pudru
- 200 g miękkiego masła
- 2 żółtka
- szczypta soli
Ciasto herbatnikowe (na dekoracyjne rozetki):
- 150 g margaryny
- 100 g cukru pudru
- 2 jajka, umyte
- 230 g mąki pszennej
- 50 g migdałów zmielonych
Masa kajmakowa:
- 450 g cukierków krówek
- 100 ml mleka 3,2%
- 100 ml śmietany 30%
- 50 g miękkiego masła
Do dekoracji:
- bakalie
Wykonanie:
Kruche ciasto migdałowe:
Wszystkie składniki umieścić w Thermomix i wymieszać czas 1 min/obr.5. Ciasto wyjmujemy z Thermomix, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować, przełożyć na okrągłą tortownicę (ciasto jest kruche i pieczenie go w tortownicy pozwoli uniknąć połamania ciasta). Nakłuwamy widelcem ciasto w kilku miejscach.
Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180°C około 10-15 minut (ciasto ma być blade).
Ciasto herbatnikowe (na rozetki):
Do misy Thermomix dajemy migdały i miksujemy czas 20s/obr.10. Przekładamy do innego naczynia. Margarynę miksujemy z cukrem pudrem czas 5 min/obr. 3-4. Po tym czasie nastawiamy Thermomix na czas 3 min/poz. 4 i stopniowo dodajemy jajka. Kiedy masa będzie jednolita dodajemy zmielone migdały i mąkę i mieszamy czas 30 s/obr.2 (pomagamy sobie kopystką)
Na podpieczony kruchy spód wyciskamy dekoracyjne rozetki i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni na ok 15 minut.
Masa kajmakowa:
Do naczynia Thermomix wlewamy mleko i śmietanę gotujemy czas 5 min/poz.1/temp. 80 stopni. Po tym czasie dodajemy krówki czas 10 min/poz.1/temp. 80 stopni. Kiedy masa przestygnie dodajemy masło i mieszamy na jednolitą masę czas 30 s/obr.4.
Ciepłą masę wlewamy na spód mazurka, dekorujemy bakaliami.
Przepis i pomysł na mazurka pochodzi z www.kuchnialidla.pl