Składniki na ucierany spód:
- 150 g masła
- 60 g cukru pudru
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 150 g mąki pszennej
- 75 g mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix dajemy miękkie masło i cukier. Zakładamy motylek i ucieramy czas 7 min/obr.4. Ściągamy motylek, dodajemy wanilię, mąki i mieszamy czas 30s/obr.4. Ciasto wstawiamy do lodówki na 30 min.
Ciasto wałkujemy i umieszczamy na blaszce.Pieczemy 30 min w 160 stopniach.
Składniki na wierzch mazurka:
- 5 łyżek dżemu pomarańczowego
- 250 g serka mascarpone
- 1 pomarańcza
- 1 szklanka wody
- 1,5 szklanki cukru
- migdały
Wykonanie:
Pomarańcze dokładnie myjemy, wyparzamy i kroimy w plastry. W garnczku rozpuszczamy wodę z cukrem i umieszczamy plastry pomarańczy. Gotujemy ok 1 godziny czasu do czasu jak z wody i cukru zrobi się gęsty syrop, który oblepi pomarańcze.
Do naczynia Thermomix dajemy serek i dżem pomarańczowy mieszamy czas 30 s/obr.3. Masę rozkładamy na spodzie mazurka. Na serową masę dajemy plastry pomarańczy. Dekorujemy migdałami.