Składniki na ciasto serowe:
- 300 g mąki pszennej
- 40 g cukru
- 300 g serka śmietankowego
- 1 jajko
- 40 g oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego lub kilka kropli aromatu
nadzienie:
- 100 g migdałów
- 20 g cukru
- 25 g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix dajemy wszystkie składniki na ciasto i mieszamy czas 30 s/obr.4 Ciasto powinno być miękkie i odchodzić od ręki. Ciasto odkładamy na 30 minut do lodówki.
Ciasto dzielimy na 2 części. Na kartce papieru rysujemy jajo o wysokości ok. 25 cm i szer. 18 cm. Wycinamy dwie takie same części. Wałkujemy pierwszą część ciast i wycinamy z szablonu jajo. Z drugą częścią robimy to samo.
Do naczynia Thermomix wkładamy migdały i miksujemy czas 10 s/obr.10. Migdały uprzednio moczymy we wrzącej wodzie i ściągamy brązową skórkę. Dodajemy pozostałe składniki na nadzienie i mieszamy czas 20 s/obr.4.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy pierwszą część. Smarujemy migdałowym nadzieniem, zostawiając wolne boki. Przykładamy drugim płatem i dociskamy boki tak aby masa nie wypłyneła.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni ok. 40 minut.
Dekorujemy według uznania.