Tym razem przepis numer II na faworki równie dobry jak ten przepis na faworki
Składniki na faworki:
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 1 łyżka cukru pudru
- 1/2 laski wanilii
- 125 ml śmietany – może być 18%
- 1 kieliszek spirytusu
- pół łyżki masła
- szczypta soli
- łyżeczka octu
- 350 g mąki
Składniki dodatkowe:
- olej lub smalec do smażenia
- cukier puder do posypania
Do naczynia Thermomix dać jajko, żółtka oraz cukier założyć motylek i ubijać czas 5 min/obr.5. Następnie dać śmietanę, spirytus, masło, sól, ocet i wymieszać czas 20s/obr.5. Wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto czas 10 min/Thermomix/Interwał.
Jeżeli w trakcie wyrabiania ciasto jest zbyt rzadkie należy dosypać mąki.
Ciasto podzielić na kilka części, zawinąć w folię i każdą część ciasta cieniutko wałkować. Kroimy radełkiem paski na środku każdego paska zrobić nacięcie i przewinąć przez nacięcie jeden koniec.
Na gorący olej lub smalec wrzucać faworki i smażyć na lekko złoty kolor. Wyciągamy faworki i przekładamy na serwetkę aby odciekł tłuszcz. Posypujemy cukrem pudrem.