Faworki przepis II



Print Friendly, PDF & Email

Tym razem przepis numer II na faworki równie dobry jak ten przepis na faworki

Składniki na faworki:

  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/2 laski wanilii
  • 125 ml śmietany – może być 18%
  • 1 kieliszek spirytusu
  • pół łyżki masła
  • szczypta soli
  • łyżeczka octu
  • 350 g mąki

Składniki dodatkowe:

  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania

Do naczynia Thermomix dać jajko, żółtka oraz cukier założyć motylek i ubijać czas 5 min/obr.5. Następnie dać śmietanę, spirytus, masło, sól, ocet i wymieszać czas 20s/obr.5. Wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto czas 10 min/Thermomix/Interwał.

Jeżeli w trakcie wyrabiania ciasto jest zbyt rzadkie należy dosypać mąki.

Ciasto podzielić na kilka części, zawinąć w folię i każdą część ciasta cieniutko wałkować. Kroimy radełkiem paski na środku każdego paska zrobić nacięcie i przewinąć przez nacięcie jeden koniec.

Na gorący olej lub smalec wrzucać faworki i smażyć na lekko złoty kolor. Wyciągamy faworki i przekładamy na serwetkę aby odciekł tłuszcz. Posypujemy cukrem pudrem.

faworki thermomix

chrust thermomix

Popularne frazy:

  • faworki thermomix przepis
  • thermomix faworki przepis
  • tm5 faworki
  • ciasto w thermomixie pijana wisnia
  • faforki przepis bimby
  • termomiks pijana kukułka
  • termomix faworki drozdzowe

Podobne przepisy

Add Comment