Przepis na Cenci toskańskie faworki
Składniki na Cenci:
- 350 g mąki
- 3 szt jajek
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka spirytusu
- 2 łyżki likieru amaretto
- skórka starta z 1 pomarańczy
dodatkowo:
- olej do smażenia
- cukier puder po posypania
Wykonanie Cenci toskańskie faworki:
Do naczynia Thermomix zakładamy motylek. Wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Mieszamy czas 4 min/obr.4. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto czas 2 min/Interwał.
Ciasto wyciągamy z naczynia, formujemy kulę i owinięte folią wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
Następnie ciasto wałkujemy na grubość ok 2 mm. Wycinamy prostokąty lub kwadraty i wrzucamy na rozgrzany olej. Faworki smażymy do uzyskania złotego koloru. Następuje to bardzo szybko.