
Przepisy Thermomix. Tort makowy z kremem z białej czekolady.
Przepis na Thermomix TM31, TM5
Składniki:
- 5 jajek
- 120 g cukru
- 110 g mąki tortowej
- 40 g maki ziemniaczanej
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g maku
Składniki na krem z białej czekolady:
- 200 g białej czekolady
- 600 g śmietany 30%
- 3 łyżeczki żelatyny plus 20 g wody do rozpuszczenia
Dodatkowo:
- mocna herbata z cukrem do nasączenia biszkopta
- owoce do dekoracji
Wykonanie:
Mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia mieszamy i przesiewamy. Dodajemy mak i dokładnie mieszamy.
Do naczynia Thermomix zakładamy motylek. Dajemy białka. Białka ubijamy na sztywną masę czas 4 min/obr.4.
Następnie nastawiamy czas 4 min/obr.4 i przez otwór w pokrywie dodajemy po łyżce cukru a następnie po jednym żółtku.
Wsypujemy mąkę z makiem i mieszamy czas 1 min/obr.2.
Spód tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy olejem. Przelewamy masę do tortownicy.
Biszkopt pieczemy 45 min w 180 stopniach. Tortownice wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika. Biszkopt po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia.
Wykonanie kremu:
Do naczynia Thermomix dajemy połamaną na kostki czekoladę oraz 50 g śmietany, mieszamy czas 4 min/temp. 80 stopni/obr.5.
Rozpuszczoną czekoladę pozostawiamy do wystudzenia. Pozostałą część śmietany trzymamy cały czas w lodówce.
Kiedy czekolada będzie już zimna dolewamy pozostałą część śmietany. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.
Ubijamy rozpuszczoną czekoladę ze śmietaną czas 3 min/obr.4. Kiedy widzimy, że śmietana zaczyna robić się sztywna dolewamy żelatynę. Miksujemy do czasu aż masa będzie sztywna. Z ubijaniem śmietany musimy uważać aby jej nie przebić. Dlatego należy stan ubicia obserwować przez otwór w pokrywie. Ubitą masę dajemy do lodówki na ok 10 min.
Biszkopt kroimy na 3 części. Na spodzie tortownicy kładziemy jeden blat biszkopta, nasączamy go herbatą i nakładamy część ubitego kremu. Nakładamy drugi blat i robimy tak samo jak z pierwszym blatem. Na końcu nakładamy 3 blat i nakładamy ostatnią część kremu. Wierzch torta możemy udekorować owocami (u mnie mrożone czerwone porzeczki)
Tort przechowujemy w lodówce.
Nie widzę w przepisie ile maku? Dodaje się to suchy czy jakoś moczu w mleku?
Mak widnieje w składnikach jako ostatni punkt. Dajemy go 100 g – nic z nim nie robimy.
Mak mielony będzie ok?
Nie. Musi być mak suchy.
Czy tą śmietanę ubijamy razem z rozpuszczoną czekoladą bo ja jeszcze nigdy tak nie robiłam
tak. Tylko proszę dokładnie przepis przeczytać, bo czekoladę najpierw rozpuszczamy w małej ilości śmietany.
Dzień dobry, a czy do ubicia śmietany zakładamy motylek?
tak
ah 3 podejscie i krem nie wyszedl… niestety do smietanowych to ja szczecia nie mam 🙁