Składniki:
- 250 g ziaren pszenicy
- 125 g miękkiego masła
- 100 g brązowego cukru
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka kardamonu
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix wsypujemy ziarna pszenicy i miksujemy na mąkę czas 1 min/obr.10. Przesypujemy do innego naczynia. Do Thermomix zakładamy motylek dajemy masło i ucieramy czas 5 min/obr.4. – w tym czasie dosypujemy po łyżce cukru. Wyciągamy motylek a do naczynia dajemy jajko i miksujemy czas 30s/obr.5. Dodajemy mąkę, mleko oraz kardamon i wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał.
Ciasto powinno mieć lepką konsystencję dlatego należy umieścić go na 30 min w lodówce.
Następnie wałkujemy kawałki ciasta i wykrawamy ciasteczka. Pieczemy w temp 180 stopni do lekkiego zbrązowienia to jest ok 12-15 min.