Składniki:
ciasto na pizzę:
- 100 g wody
- 10 g świeżych drożdzy
- 1 łyżeczka cukru
- 200 g mąki
- 1 łyżka oliwy
- szczypta soli
wierzch pizzy:
- kulka mozarelli
- sos pomidorowy z tego przepisu
- 300 g świeżego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 1 lyżka masła klarowanego
- sól, pieprz
- 4 jajka
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix wlewamy wodę, dodajemy cukier i drożdże. Mieszamy i podgrzewamy czas 3 min/temp. 37/obr.3. Pozostawiamy na 15 minut.
Dodajemy pozostałe składniki na ciasto i wyrabiamy czas 3 min/Interwał.
Ciasto wyjmujemy z naczynia Thermomix i przekładamy do innego naczynia. Przykrywamy ścierką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Szpinak myjemy i osuszamy. Ząbek czosnku rozdrabniamy. Ser mozarella kroimy w plastry. Do naczynia Thermomix dajemy masło, osuszone liście szpinaku i podsmażamy czas 10 min/temp. 100/obr wsteczne 1. Solimy i doprawiamy pieprzem.
Z ciasta na pizzę formujemy prostokąt. Dajemy sos pomidorowy, plastry mozarelli. Na to kładziemy wystudzony szpinak. Na sam koniec delikatnie wpijamy jajka tak aby żółtko nie wypłyneło.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku. Piekarnik rozgrzewamy razem z blachą na której będzie się piekła pizza do 220 stopni. Kiedy piekarnik się rozgrzeje, wyciągamy blachę i ostrożnie przekładamy pizzę na nią (należy to zrobić na papierze do pieczenia)
Pizzę wkłądamy do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy ok. 15 minut.