Pizza florentyńska

Pizza florentyńska
Print Friendly, PDF & Email

Składniki:

ciasto na pizzę:

  • 100 g wody
  • 10 g świeżych drożdzy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 200 g mąki
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta soli

wierzch pizzy:

  • kulka mozarelli
  • sos pomidorowy z tego przepisu
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 lyżka masła klarowanego
  • sól, pieprz
  • 4 jajka

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix wlewamy wodę, dodajemy cukier i drożdże. Mieszamy i podgrzewamy czas 3 min/temp. 37/obr.3. Pozostawiamy na 15 minut.

Dodajemy pozostałe składniki na ciasto i wyrabiamy czas 3 min/Interwał.

Ciasto wyjmujemy z naczynia Thermomix i przekładamy do innego naczynia. Przykrywamy ścierką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Szpinak myjemy i osuszamy. Ząbek czosnku rozdrabniamy. Ser mozarella kroimy w plastry. Do naczynia Thermomix dajemy masło, osuszone liście szpinaku i podsmażamy czas 10 min/temp. 100/obr wsteczne 1. Solimy i doprawiamy pieprzem.

Z ciasta na pizzę formujemy prostokąt. Dajemy sos pomidorowy, plastry mozarelli. Na to kładziemy wystudzony szpinak. Na sam koniec delikatnie wpijamy jajka tak aby żółtko nie wypłyneło.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku. Piekarnik rozgrzewamy razem z blachą na której będzie się piekła pizza do 220 stopni. Kiedy piekarnik się rozgrzeje, wyciągamy blachę i ostrożnie przekładamy pizzę na nią (należy to zrobić na papierze do pieczenia)

Pizzę wkłądamy do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy ok. 15 minut.

Przepisy Thermomix. Pizza florentyńska.

Przepisy Thermomix. Pizza florentyńska.

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.