Składniki na 15 szt:
- 100 g wody
- 10 g cukru
- 10 g drożdży
- 250 g mąki
- 200 g kefiru
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 gruszka
- masło klarowane
- cukier puder
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix wlewamy wodę, cukier i drożdże i 1 łyżkę mąki. Mieszamy czas 3 min/temp.37/obr.3. Ciasto zostawiamy na 15 minut aby zaczęło pracować (pojawiają się bąbelki).
Wsypujemy pozostałe składniki czyli mąkę, kefir, jajko i sól. Wyrabiamy ciasto czas 2 min/Interwał.
Ciasto przelewamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Gruszkę obieramy i kroimy w małe plasterki.
Kiedy ciasto nam wyrośnie wsypujemy pokrojoną gruszkę i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i nakładamy porcję. Racuchy smażymy z obu stron na rumiano.
Podajemy posypane cukrem pudrem.