Kopytka z buraków i kaszy jaglanej

Print Friendly, PDF & Email

Kopytka z buraków i kaszy jaglanej Thermomix.

Thermomix Przepisy

Składniki:

  • 150 g buraków ugotowanych i obranych
  • 150 g kaszy jaglanej
  • 400 g wody
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g mąki pszennej
  • 20 g orzechów włoskich
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta tymianku
Thermomix przepisy. Kopytka z buraków i kaszy jaglanej

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix wsypujemy orzechy. Miksujemy czas 20s/obr.8.

Orzechy przesypujemy do innego naczynia.

Do naczynia Thermomix wlewamy wodę. Wsypujemy kaszę jaglaną. Gotujemy czas 15 min/temp. 90/obr.1.

W tym czasie obieramy buraki i kroimy na 4 części.

Kaszę pozostawiamy do przestudzenia. Następnie dodajemy buraki, miksujemy czas 20 s/obr.8. Jeżeli po tym czasie zostały nam kawałki buraka na ściankach naczynia, zgarniamy za pomocą kopystki i miksujemy ponownie czas 10s/obr.8.

Dodajemy pozostałe składniki. Całość mieszamy czas 10s/obr.6.

Masa będzie lepiąca. Masę przekładamy na blat posypany mąką. Formujemy kopytka. Jeżeli masa będzie się kleiła przed każdym formowaniem oprószmy ręce mąką lub nasmarujmy lekko oliwą.

Kopytka wrzucamy na wrzątek. Jeżeli kopytka wypłyną na powierzchnię od tego czasu gotujemy jeszcze przez 1 minutę.

Kopytka podajemy na liściach rukoli.

Dodaj komentarz