Naleśniki szpinakowe z białym serem

Naleśniki szpinakowe z białym serem
Print Friendly, PDF & Email

Naleśniki szpinakowe z białym serem i miodem Thermomix

Przepisy Thermomix

Składniki na naleśniki szpinakowe z białym serem:

  • 250 g mleka
  • 250 g gazowanej wody
  • 2 jajka
  • 240 g mąki pszennej
  • 80 g świeżego szpinaku 'baby’
  • 10g roztopionego masła
  • szczypta soli

farsz do naleśników:

  • 250 g sera białego tłustego (u mnie wiejski z gospodarstwa)
  • 30 g płynnego miodu (u mnie  z domowej pasieki – zdjęcia na końcu wpisu )
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 50 g śmietany 18%

Przepisy Thermomix. Naleśniki szpinakowe z białym serem.

Wykonanie:

Liście szpinaku myjemy i osuszamy. Do naczynia Thermomix wlewamy mleko i liście szpinaku. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Czas 2 min/obr.5-10 (zaczynamy od obrotów 5 i kończymy na obrotach 10).

Na patelni na której będziemy smażyć naleśniki rozpuszczamy masło i wlewamy je do masy. Dzięki temu nie ma potrzeby dodawania masła przed smażeniem każdego naleśnika.

Dodajemy pozostałe składniki i mieszmy czas 30s/obr.6.

Ciasto przelewamy do innego naczynia. Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki z obu stron.

Z podanych składników wyszło mi 15 naleśników.

Wykonanie farszu do naleśników:

Do czystego naczynia Thermomix dajemy wszystkie składniki na farsz. Miód możemy zastąpić innym słodzikiem jak cukier, ksylitol.

Ucieramy czas 1 min/obr.5. Masa powinna być gładka.

Gotową masę smarujemy naleśniki i zwijamy w rulon.

A tu zdjęcia domowej pasieki:

Naleśniki szpinakowe z białym serem i miodem.

 

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.