Naleśniki szpinakowe z białym serem i miodem Thermomix
Przepisy Thermomix
Składniki na naleśniki szpinakowe z białym serem:
- 250 g mleka
- 250 g gazowanej wody
- 2 jajka
- 240 g mąki pszennej
- 80 g świeżego szpinaku 'baby’
- 10g roztopionego masła
- szczypta soli
farsz do naleśników:
- 250 g sera białego tłustego (u mnie wiejski z gospodarstwa)
- 30 g płynnego miodu (u mnie z domowej pasieki – zdjęcia na końcu wpisu )
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 50 g śmietany 18%
Wykonanie:
Liście szpinaku myjemy i osuszamy. Do naczynia Thermomix wlewamy mleko i liście szpinaku. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Czas 2 min/obr.5-10 (zaczynamy od obrotów 5 i kończymy na obrotach 10).
Na patelni na której będziemy smażyć naleśniki rozpuszczamy masło i wlewamy je do masy. Dzięki temu nie ma potrzeby dodawania masła przed smażeniem każdego naleśnika.
Dodajemy pozostałe składniki i mieszmy czas 30s/obr.6.
Ciasto przelewamy do innego naczynia. Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki z obu stron.
Z podanych składników wyszło mi 15 naleśników.
Wykonanie farszu do naleśników:
Do czystego naczynia Thermomix dajemy wszystkie składniki na farsz. Miód możemy zastąpić innym słodzikiem jak cukier, ksylitol.
Ucieramy czas 1 min/obr.5. Masa powinna być gładka.
Gotową masę smarujemy naleśniki i zwijamy w rulon.
A tu zdjęcia domowej pasieki:
Naleśniki szpinakowe z białym serem i miodem.