
Składniki:
- 150 g ugotowanej kaszy jaglanej (ok 3/4 szklanki)
- 250 g kalafiora
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka curry
- bułka tarta i otręby pszenne do obtoczenia
- 1 jajko
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix wlewamy wodę 500 g, dajemy 1 łyżeczkę soli. Na nakładkę Varoma dajemy różyczki kalafiora. Parujemy czas 25 min/Varoma/obr.1
Kalafiora pozostawiamy do odcieknięcia.
Do naczynia Thermomix dajemy kaszę jaglaną, kalafiora, pieprz, curry i mieszamy czas 15s/obr.4. Możemy dosolić kotlety. Ważne jest aby kalafior był pozbawiony wody aby kotleciki nie były zbyt mokre i dały się łatwo formować.
Z masy formujemy kotlety i obtaczamy w panierce czyli w bułce wymieszanej z otrębami i jajku. Z podanych proporcji wyszło mi 5 kotletów. Smażymy na rumiano z obydwu stron.