Składniki:
- 300 g ciecierzycy
- skórka starta z 1 cytryny
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
- pół ostrej papryczki chilli
- 2 łyżki oleju
- 1 puszka pomidorów w zalewie
- 250 g mleczka kokosowego
- natka pietruszki lub kolendra
Wykonanie:
Ciecierzycę namaczamy w wodzie i zostawiamy najlepiej na całą noc. Odlewamy wodę, zalewamy świeżą wodą, dajemy sol i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości ok 1 godz.
W miseczce mieszamy dokładnie: skórkę z cytryny, czosnek, kurkumę, kminek, imbir, sól, pieprz i paprykę.
Do naczynia Thermomix wlewamy olej i podgrzewamy czas 1 min/tem. 100/obr.1. Po ok. 30 s wsypujemy przyprawy i czekamy do końca czasu.
Następnie wlewamy pomidory z zalewą i gotujemy czas 8 min/tem.100/obr.1. Wlewamy mleczko kokosowe i ponownie gotujemy czas 4 min/tem. 100/obr.1.
Dodajemy odsączoną na sitku ciecierzyce i za pomocą kopystki dokładnie mieszamy czas 1 min/temp. 100/obr. wsteczne 1.
Podajemy z natką pietruszki lub kolendrą. Porcja na 4 osoby. Ciecierzyca może być również z puszki.
Rozumiem, że jeśli kupię ciecierzycę w puszce to nie muszę jej moczyć?
nie. ta ciecierzyca jest już gotowa do spożycia. więc tylko z sosem wymieszać.