Kompot z suszu gotujemy tylko na wigilię (przynajmniej u mnie tak jest) i dlatego staramy się aby wyszedł jak najlepszy.
Ja w tym roku zrobiłam eksperyment i ugotowałam kompot sposobem tradycyjnym i drugą cześć suszu przeznaczyłam na ugotowanie kompotu w Thermomix. Hmm… sądzę, że w przyszłym roku kompot zrobi się w Thermomixie.
Składniki na kompot z suszu:
- 1,5 litra wody,
- 100 g miodu,
- 30 g rodzynek,
- 250 g owoców suszonych – ja dałam śliwki, gruszki i jabłka ( jabłka w sezonie ususzyłam w suszarce do warzyw i owoców)
- 4 szt goździków,
- pół laski cynamonu
Do Thermomix wlewamy wodę i miód a następnie w koszyczku układamy pozostałe składniki, nastawiamy 25 min/obr1/temp 100 stopni
Następnie przygotowany kompot przelewamy do dzbanka i Wesołych Świąt
Miód dodałbym po ugotowaniu kompotu, kiedy jego temperatura znacznie zmaleje, by nie stracił swoich zdrowotnych właściwości, a jak mniemam w tym okresie jest to bardzo potrzebne 🙂
Raz w roku można sobie odpuścić i dla walorów smakowych dać miód tak jak w przepisie.