Składniki:
- 1/2 małego kalafiora
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchewka
- 1 ziemniak
- 10 g rukoli
- 1 łyżeczka tymianku
- 500 g bulionu drobiowego lub warzywnego
- 250 g mleka
- pieprz
- 2 łyżki oleju
Wykonanie:
Kalafiora obieramy, myjemy. Ok 1/4 porcji kalafiora dzielimy ma małe różyczki, kładziemy na blaszce do pieczenia, skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku ok 15 min w 200 stopniach.
Do naczynia Thermomix dajemy cebulę, czosnek, marchewkę i ziemniaka. Kroimy czas 30 s/obr.4. Dolewamy oleju i podsmażamy czas 4 min/temp. 100/obr.1.
Dodajemy pozostałą część kalafiora, tymianek i zalewamy to bulionem. Gotujemy całość czas 15 min/temp.100/obr.1
Dolewamy następnie mleka i gotujemy czas 1 min/temp. 100/obr.1 (zupa ma się zagotować). Dodajemy rukolę i miksujemy całość na krem czas 1 min/obr.8-10.
Podajemy z upieczonym kalafiorem i pieprzem.
Jeżeli bulion był niesolony to należy posolić zupę