Zupa krem z kalafiora i rukoli

Zupa krem z kalafiora i rukoli
Print Friendly, PDF & Email

Składniki:

  • 1/2  małego kalafiora
  • 1  mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 ziemniak
  • 10 g rukoli
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 500 g bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 250 g mleka
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju

Wykonanie:

Kalafiora obieramy, myjemy. Ok 1/4  porcji kalafiora dzielimy ma małe różyczki, kładziemy na blaszce do pieczenia, skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku ok 15 min w 200 stopniach.

Do naczynia Thermomix dajemy cebulę, czosnek, marchewkę i ziemniaka. Kroimy czas 30 s/obr.4. Dolewamy oleju i podsmażamy czas 4 min/temp. 100/obr.1.

Dodajemy pozostałą część kalafiora, tymianek i zalewamy to bulionem. Gotujemy całość czas 15 min/temp.100/obr.1

Dolewamy następnie mleka i gotujemy czas 1 min/temp. 100/obr.1 (zupa ma się zagotować). Dodajemy rukolę i miksujemy całość na krem czas 1 min/obr.8-10.

Podajemy z upieczonym kalafiorem i pieprzem.

Jeżeli bulion był niesolony to należy posolić zupę

 

Thermomix przepisy. Krem z kalafiora i rukoli.

Thermomix przepisy. Krem z kalafiora i rukoli.

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.