Niezwykle aromatyczna i rozgrzewająca zupa. W sam raz na zbliżające się zimne i długie wieczory.
Składniki:
- 4 żółte papryki (ok 700 g)
- 2 duże ziemniaki (ok 150 g)
- 1 cebula
- kilka igiełek świeżego rozmarynu
- 500 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Aby zupa była w pełni aromatyczna polecam najpierw paprykę upiec w piekarniku. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne. Na brytfance wysmarowanej tłuszczem ułożyć paprykę skórką do góry i piec w piekarniku 200 stopni ok. 30 minut najlepiej na funkcji grila. Następnie wyciągamy paprykę z piekarnika i przekładamy do szczelnego naczynia i pozostawiamy do wystygnięcia. Kiedy papryka będzie zimna obieramy ją ze skórki i kroimy w grubą kostkę.
Do naczynia Thermomix dajemy cebulę rozdrabniamy czas 15s/obr. 4, dodajemy oliwę i przesmażamy czas 5 min/obr.2/temp.100. Dodajemy ziemniaki pokrojone w grubą kostkę i rozmaryn smażymy ponownie czas 5 min/obr.2/temp. 100. Dajemy pokrojoną w grubą kostkę paprykę, zalewamy gorącą wodą i dodajemy 1 łyżeczkę bulionu warzywnego (lub jedną kostkę, jeżeli nie mamy zrobionego domowego). Solimy i gotujemy czas 25 min/obr.1/temp.100. Miksujemy na jednolitą masę czas 1 min/obr.10.
Podajemy z grzankami.
A kiedy dodajemy paprykę? pozdrawiam 🙂
Już uzupełnione:)
A dlaczego w przepisach dla polakow zawsze sa sztuczne dodatki, a w tych samych przepisach dla niemcow ich nie ma? Chetnie sprobowalabym sobie tez polskie dania, ale w kazdym przepisie zniechecaja mnie te nienaturalne skladniki.
Thermomix to urządzenie, które pozwala właśnie zrobić zdrowsze zamieniki – wymienię kilka rzeczy: koncentrat bulionu mięsnego lub warzywnego, domowe masło orzechowe, krem czekoladowo – orzechowy, cukier waniliowy, wszelkiego rodzaju pesto – wszystkie te produkty w sklepie nafaszerowane są chemicznymi dodatkami. Na mojej stronie znajdzie Pani przepisy z użyciem właśnie takich składników. Nie wspomnę o domowym chlebie lub drożdżówkach.