Lazania z sosem bolońskim

Print Friendly, PDF & Email

Składniki:

Sos boloński:

  • 800 g mielonego mięsa (wołowina lub wieprzowina)
  • 200 g warzyw (marchewka, pietruszka)
  • 1 cebula
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 300 g pomidorów z puszki (pokrojonych)
  • sól i pieprz do smaku

Makaron – kupiłam gotowe płaty makaronu 🙂

Wykonanie:

Do naczynia wkładamy warzywa, cebulę i miksujemy czas 5s./obr.7 , następnie dajemy olej i dusimy czas 6 min/Varoma/obr.2. Dodajemy mięso mielone i dusimy kolejne czas 8 min/Varoma/obr. Wsteczne.

Na sam koniec dajemy pomidory, sól, pieprz i gotujemy czas 25 min/temp. 100 stopni/obr. wsteczne.

 

Między czasie gotujemy makaron na pół twardo i nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.

Do naczynia żaroodpornego dajemy cześć sosu bolońskiego, przykładamy płatami makaronu, polewamy znowu sosem i tak powtarzamy dopóki mamy sos i makaron. Na sam wierzch sypiemy starty ser żółty.

Pieczemy ok 20 minut w temp. 180 stopni.

 

Dodaj komentarz