Składniki:
Sos boloński:
- 800 g mielonego mięsa (wołowina lub wieprzowina)
- 200 g warzyw (marchewka, pietruszka)
- 1 cebula
- 50 g oliwy z oliwek
- 300 g pomidorów z puszki (pokrojonych)
- sól i pieprz do smaku
Makaron – kupiłam gotowe płaty makaronu 🙂
Wykonanie:
Do naczynia wkładamy warzywa, cebulę i miksujemy czas 5s./obr.7 , następnie dajemy olej i dusimy czas 6 min/Varoma/obr.2. Dodajemy mięso mielone i dusimy kolejne czas 8 min/Varoma/obr. Wsteczne.
Na sam koniec dajemy pomidory, sól, pieprz i gotujemy czas 25 min/temp. 100 stopni/obr. wsteczne.
Między czasie gotujemy makaron na pół twardo i nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
Do naczynia żaroodpornego dajemy cześć sosu bolońskiego, przykładamy płatami makaronu, polewamy znowu sosem i tak powtarzamy dopóki mamy sos i makaron. Na sam wierzch sypiemy starty ser żółty.
Pieczemy ok 20 minut w temp. 180 stopni.