Lazania z sosem bolońskim

Lazania z sosem bolońskim

Składniki:

Sos boloński:

  • 800 g mielonego mięsa (wołowina lub wieprzowina)
  • 200 g warzyw (marchewka, pietruszka)
  • 1 cebula
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 300 g pomidorów z puszki (pokrojonych)
  • sól i pieprz do smaku

Makaron – kupiłam gotowe płaty makaronu 🙂

Wykonanie:

Do naczynia wkładamy warzywa, cebulę i miksujemy czas 5s./obr.7 , następnie dajemy olej i dusimy czas 6 min/Varoma/obr.2. Dodajemy mięso mielone i dusimy kolejne czas 8 min/Varoma/obr. Wsteczne.

Na sam koniec dajemy pomidory, sól, pieprz i gotujemy czas 25 min/temp. 100 stopni/obr. wsteczne.

 

Między czasie gotujemy makaron na pół twardo i nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.

Do naczynia żaroodpornego dajemy cześć sosu bolońskiego, przykładamy płatami makaronu, polewamy znowu sosem i tak powtarzamy dopóki mamy sos i makaron. Na sam wierzch sypiemy starty ser żółty.

Pieczemy ok 20 minut w temp. 180 stopni.

 

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock