Składniki:
Sos Bolognese
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 10 g oliwy
- 500 g sosu pomidorowego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazyli
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka soli
- 500 g mielonej wołowiny
Sos beszamelowy
- 1000 g mleka
- 80 g masła, miękkiego, plus dodatkowa porcja
- 120 g mąki
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 – 2 szczypty gałki muszkatołowej
dodatkowo:
- płaty makaronu lasagne ok 15 szt
- 150 g sera parmezan startego
Wykonanie sosów:
Sos boloński:
Do naczynia Thermomix dajemy cebulę, czosnek oraz marchewkę. Miksujemy czas 8s/obr.5. Dolewamy oliwy i podduszamy czas 5 min/Varoma/obr.1.
Dolewamy sos pomidorowy, zioła, sól i ponownie gotujemy czas 5 min/100 stopni/obr.1.
Dodajemy mieloną wołowinę i gotujemy czas 25 min/100 stopni/obr.1
Sos beszamelowy:
Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki, gotować 12 min/100 stopni/obr. 3
Wykonanie lasagne:
Paty makaronu gotujemy ok 5 min. Każdy płat odkładamy osobno.
Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem i wykładamy do pokrycia dna sos boloński. Na sos kładaziemy płaty makaronu.
Na płaty makaronu dajemy ponownie sos boloński, posypujemy parmezanem i na parmezan wlewamy sos beszamelowy.
Robimy tak do skończenia składników. Ostatnią warstwę polewamy beszamelem i posypujemy serem.
Lasagne bolognese pieczemy na nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok 30 min.