Składniki na 4 porcje:
- 1 cebula
- 60 g suszonych pomidorów
- 2 łyżki oliwy z zalewy
- 1 ząbek czosnku
- 400 g gorącego buliony drobiowego
- 250 g sosu pomidorowego
- sól, pieprz, papryka chilli
- natka pietruszki
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix dajemy pokrojoną w cząstki cebulę i rozdrabniamy czas 15 s/obr.4 Dodajemy oliwę z zalewy z pomidorów suszonych i podsmażamy czas 4 min/100 stopni/obr.1 Dodajemy przekrojony na pół ząbek czosnku i cząstki pomidorów. Podsmażamy ponownie czas 4 min/temp. 100/obr.1
Dolewamy gorący bulion i gotujemy czas 2 min/temp. 100/obr.1. Następnie dajemy sos pomidorowy i ponownie gotujemy czas 4 min/temp. 100/obr.1. Miksujemy na gładką masę czas 30s/obr.9.
Doprawiamy zupę solą (ale ostrożnie chyba, że nie soliliśmy bulionu), pieprzem i ostrą papryką. Podajemy z natką pietruszki i można dodać 1 łyżkę kaszy jaglanej.