Przepisy Thermomix.
Przepis na podstawie przepisu z cookidoo.
Składniki:
- 100 – 120 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 400 g chorizo pokrojonego na kawałki
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 30 g koncentratu pomidorowego
- 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 300 g wody
- ¼ łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki majeranku, suszonego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- 1 łyżeczka papryki wędzonej mielonej
- 1 łyżeczka tymianku suszonego
- ¾ łyżeczki pieprzu, mielonego
- 30 g makaronu w kształcie małych kuleczek
- 250 g białej fasoli, dużej, z puszki, odsączonej
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix wkładamy cebulę pokrojoną na 4 części oraz ząbek czosnku. Rozdrabniamy czas 5s/obr.5.
Dolewamy oliwę i dodajemy pokrojone chorizo. Podduszamy czas 3 min/Varoma lub 120 stopni/obr.1.
Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, koncentrat warzywny, wodę, wszystkie przyprawy.
Gotujemy całość czas 15 min/100 stopni/obr.1 wsteczne.
Dodajemy odsączoną fasolę, makaron i ponownie gotujemy czas 8 min/100 stopni/obr. 1 wsteczne.