Składniki:
- 700 g bulionu warzywnego
- 250 g puree z dyni
- 1 mała szalotka
- 2 łyżki masła klarowanego
- 3 ziemniaki
- świeży imbir ok 3 cm kawałek
- 200 g mleka kokosowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka przyprawy curry
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- sól, ostra papryka
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix dajemy masło klarowane i pokrojoną szalotkę. Podsmażamy czas 5 min/tem. 100/obr.2 Dodajemy pokrojone na małe kawałki ziemniaki i pastę curry i ponownie podsmażamy czas 2 min/temp.100/obr.2. Wlewamy gorący bulion i gotujemy do miękkości ziemniaków czas 15 min/temp.100/obr.1 Dodajemy przyprawę curry, imbir oraz puree z dyni. Gotujemy czas 10 min/temp. 100/obr.1 Dodajemy mleko kokosowe i miksujemy. Doprawiamy solą i ostrą papryką.
Bardzo smaczna zupka!!