Tort gruszkowy z czekoladą

Tort gruszkowy z czekoladą
Print Friendly, PDF & Email

Składniki:

  • 120 g masła
  • 220 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 op cukru waniliowego
  • 200 g mąki
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 ml śmietany 30%
  • 250 g czekolady mlecznej
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki Żubrówka Złota
  • 3 gruszki
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn

Wykonanie:

Najpierw wykonujemy biszkopt. Miksujemy 100 g czekolady mlecznej czas 20s/obr.6. Przesypujemy do innego naczynia. Do naczynia Thermomix dajemy motylek i umieszczamy masło oraz 110 g cukru, sól i cukier waniliowy. Ucieramy na puszystą masę czas 5 min/obr.4. Następnie ściągamy motylek i  nastawiamy Thermomix na kolejne 5 min/obr.4 i dodajemy kolejno po 1 jajku oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na sam koniec wsypujemy czekoladę. Ciastem napełniamy tortownicę i pieczemy 30-35 minut w temp. 175 stopni.

 

1,5 litra wody zagotowujemy z resztą cukru i sokiem z cytryny. Włożyć obrane i pokrojone na połówki gruszki. Gotujemy ok. 10 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.

Do naczynia Thermomix wlewamy 1000 ml wody nastawiamy czas 10 min/Varoma/obr.1 – na pokrywę umieszczamy naczynie z resztą czekolady czyli 150 g gorzkiej i 150 g mlecznej). Tutaj jest instrukcja jak rozpuścić czekoladę – link

Do naczynia Thermomix zakładamy motylek wlewamy schłodzoną śmietanę oraz drugi cukier waniliowy i ubijamy czas ok 2-3 min/obr.4. Jak śmietan będzie już ubita nastawiamy Thermomix na 30s/obr.4 i wlewamy rozpuszczoną czekoladę.

Ciasto nasączamy Żubrówką. Trochę kremu rozsmarować na cieście i wyłożyć gruszki. Przykryć resztą kremu. Tort wstawiamy do lodówki i schładzamy kilka godzin.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.