Składniki:
- 120 g masła
- 220 g cukru
- szczypta soli
- 2 op cukru waniliowego
- 200 g mąki
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 ml śmietany 30%
- 250 g czekolady mlecznej
- 150 g czekolady gorzkiej
- 2 łyżki Żubrówka Złota
- 3 gruszki
- sok wyciśnięty z 2 cytryn
Wykonanie:
Najpierw wykonujemy biszkopt. Miksujemy 100 g czekolady mlecznej czas 20s/obr.6. Przesypujemy do innego naczynia. Do naczynia Thermomix dajemy motylek i umieszczamy masło oraz 110 g cukru, sól i cukier waniliowy. Ucieramy na puszystą masę czas 5 min/obr.4. Następnie ściągamy motylek i nastawiamy Thermomix na kolejne 5 min/obr.4 i dodajemy kolejno po 1 jajku oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na sam koniec wsypujemy czekoladę. Ciastem napełniamy tortownicę i pieczemy 30-35 minut w temp. 175 stopni.
1,5 litra wody zagotowujemy z resztą cukru i sokiem z cytryny. Włożyć obrane i pokrojone na połówki gruszki. Gotujemy ok. 10 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Do naczynia Thermomix wlewamy 1000 ml wody nastawiamy czas 10 min/Varoma/obr.1 – na pokrywę umieszczamy naczynie z resztą czekolady czyli 150 g gorzkiej i 150 g mlecznej). Tutaj jest instrukcja jak rozpuścić czekoladę – link
Do naczynia Thermomix zakładamy motylek wlewamy schłodzoną śmietanę oraz drugi cukier waniliowy i ubijamy czas ok 2-3 min/obr.4. Jak śmietan będzie już ubita nastawiamy Thermomix na 30s/obr.4 i wlewamy rozpuszczoną czekoladę.
Ciasto nasączamy Żubrówką. Trochę kremu rozsmarować na cieście i wyłożyć gruszki. Przykryć resztą kremu. Tort wstawiamy do lodówki i schładzamy kilka godzin.