Bułeczki dyniowo pomarańczowe Thermomix
Składniki na 14 szt:
- 400 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 130 g szklanki mleka
- 200 g puree z dyni
- 1 duże jajko
- 30 g masła, roztopionego i przestudzonego
- 65 g jasnego brązowego cukru
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cynamonu
- skórka otarta z 1 pomarańczy
dodatkowo:
- do nadziania bułeczek: konfitura z pomarańczy
składniki na lukier pomarańczowy:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 – 5 łyżek wrzącej wody
- skórka otarta z 1 pomarańczy
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix wlewamy mleko, drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Mieszamy czas 3 min/temp.37 stopni/obr.3. Zostawiamy na 10 minut.
Następnie dajemy mąkę, jajko, sól, cynamon, skórkę z pomarańczy oraz puree z dyni (jeżeli puree ma wodnistą konsystencję należy wcześniej w osobnym garnku odparować wodę aby było jej jak najmniej). Wyrabiamy ciasto czas 4 min/Interwał.
W trakcie wyrabiania dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiamy do końca czasu.
Ciasto będzie lekko lepkie.
Ciasto przekładamy do miski opruszonej mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1-1.5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Stolnicę podsypujemy mąką, ciasto dzielimy na 14 w miarę równych części. Formujemy kulkę, którą spłaczczamy, na środek dajemy łyżeczkę konfitury pomarańczowej i sklejamy tak aby nie było widać konfitury.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy bułeczki w kilkucentymetrowych odległościach od siebie.
Zostawiamy do wyrośnięcia na 20 min. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni i pieczemy ok 25 minut.
Wykonanie lukru:
Do cukru dolewamy 3 łyżki wrzącej wody. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, dolewamy jeszcze jedną łyżkę wrzącej wody. Następnie dodajemy skórkę z pomarańczy. Mieszamy całość.
Bułeczki po wyciągnięciu z piekarnika przekładamy na kratkę i pozostawiamy do przestudzenia. Lekko ciepłe bułeczki lukrujemy.