Tort truskawkowy

Tort truskawkowy
Print Friendly, PDF & Email

Składniki:

  • 6 jajek
  • 170g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 170g cukru
  • 2-3 krople aromatu waniliowego

Do nasączania:

  • 150g truskawek, umytych i obranych
  • 8 łyżek wody

Środek tortu:

  • 400g schłodzonej śmietanki kremówki 30%
  • 250g serka mascarpone
  • 700g truskawek, umytych i obranych
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 5-7 łyżek cukru pudru

Wierzch i boki:

  • 250g schłodzonej śmietanki kremówki 30%
  • 250g serka mascarpone
  • truskawki do przystrojenia tortu
  • 1-3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego

Wykonanie:

Biszkopt

Do naczynia Thermomix zakładamy motylek i dajemy same białka ubijamy czas 5 min/obr.5. Następnie nastawiamy na same obroty 4 i dosypujemy po jednej łyżce cukru, proszek do pieczenia, następnie to samo robimy z żółtkami. Pojedyńczo dodajemy. Im dłużej ubijamy ciasto tym pulchniejszy biszkopt więc róbmy to wszystko powoli. Następnie zmniejszamy obroty na 1 i dodajemy również łyżka po łyżce zmieszane razem mąki. Mieszamy do całkowitego połączenia składników.

Całość wlewamy na blaszkę i pieczemy 30 minut w temp. 170 stopni.

Środek tortu

Do czystego naczynia Thermomix dajemy truskawki z wodą i miksujemy czas 30s/obr.10 – mus przelewamy do innego naczynia.

Żelatynę rozpuszczamy w garnku w 1/3 szklanki wody. Do naczynia Thermomix (nie myjemy po poprzednim miksowaniu truskawek) dajemy 200 g truskawek i miksujemy czas 30s/obr.10. Następnie nastawiamy Thermomix na 5 min/obr.4 i dodajemy po jednej łyżce sera mascarpone, cukier puder i cukier waniliowy. Pod sam koniec mieszania należy zwiększyć stopniowo obroty do 10 aby masa była gładka i jednolita.

W garnku podgrzewamy żelatynę(mieszamy non stop), nastawiamy Thermomix na 3 min/obr.4 i wlewamy pomału żelatynę do masy.

W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno śmietanę. Thermomix nastawiamy na obroty 2 bez czasu i do masy serowo truskawkowej dajemy śmietanę. Mieszamy aż do połączenia się śmietany z masą.

Resztę truskawek kroimy i wrzucamy do naczynia Thermomix mieszamy czas 1 min/obr. wsteczne.1.

Zimny biszkopt kroimy na 3 części. Masę dzielimy na pół. Na spód tortownicy dajemy pierwszy kawałek biszkopta, nasączamy musem truskawkowym i nakładamy masę, wyrównujemy i przykrywamy drugą warstwą biszkopta. Wierzch ciasta nasączamy musem truskawkowym i dajemy drugą połowę masy. Przykładamy ostatnią częścią biszkopta.  Tort pozostawić najlepiej na całą noc w lodówce aby masa dobrze stężała.

Wierzch i boki:

Do naczynia Thermomix dajemy serek mascarpone oraz cukier mieszamy czas 2 min/obr.5. W tym czasie ubijamy śmietanę na sztywno i po jednej łyżce dajemy do masy serowej.

Tort wyjmujemy z tortownicy i smarujemy masą wierzch i boki. Na wierzch tortu dajemy pokrojone truskawki. Wstawiamy do lodówki.

thermomix tort truskawkowy

 

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Tort truskawkowy
Thermomix przepisy

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.