Składniki:
- 6 jajek
- 170g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 170g cukru
- 2-3 krople aromatu waniliowego
Do nasączania:
- 150g truskawek, umytych i obranych
- 8 łyżek wody
Środek tortu:
- 400g schłodzonej śmietanki kremówki 30%
- 250g serka mascarpone
- 700g truskawek, umytych i obranych
- 6 łyżeczek żelatyny
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 5-7 łyżek cukru pudru
Wierzch i boki:
- 250g schłodzonej śmietanki kremówki 30%
- 250g serka mascarpone
- truskawki do przystrojenia tortu
- 1-3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
Wykonanie:
Biszkopt
Do naczynia Thermomix zakładamy motylek i dajemy same białka ubijamy czas 5 min/obr.5. Następnie nastawiamy na same obroty 4 i dosypujemy po jednej łyżce cukru, proszek do pieczenia, następnie to samo robimy z żółtkami. Pojedyńczo dodajemy. Im dłużej ubijamy ciasto tym pulchniejszy biszkopt więc róbmy to wszystko powoli. Następnie zmniejszamy obroty na 1 i dodajemy również łyżka po łyżce zmieszane razem mąki. Mieszamy do całkowitego połączenia składników.
Całość wlewamy na blaszkę i pieczemy 30 minut w temp. 170 stopni.
Środek tortu
Do czystego naczynia Thermomix dajemy truskawki z wodą i miksujemy czas 30s/obr.10 – mus przelewamy do innego naczynia.
Żelatynę rozpuszczamy w garnku w 1/3 szklanki wody. Do naczynia Thermomix (nie myjemy po poprzednim miksowaniu truskawek) dajemy 200 g truskawek i miksujemy czas 30s/obr.10. Następnie nastawiamy Thermomix na 5 min/obr.4 i dodajemy po jednej łyżce sera mascarpone, cukier puder i cukier waniliowy. Pod sam koniec mieszania należy zwiększyć stopniowo obroty do 10 aby masa była gładka i jednolita.
W garnku podgrzewamy żelatynę(mieszamy non stop), nastawiamy Thermomix na 3 min/obr.4 i wlewamy pomału żelatynę do masy.
W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno śmietanę. Thermomix nastawiamy na obroty 2 bez czasu i do masy serowo truskawkowej dajemy śmietanę. Mieszamy aż do połączenia się śmietany z masą.
Resztę truskawek kroimy i wrzucamy do naczynia Thermomix mieszamy czas 1 min/obr. wsteczne.1.
Zimny biszkopt kroimy na 3 części. Masę dzielimy na pół. Na spód tortownicy dajemy pierwszy kawałek biszkopta, nasączamy musem truskawkowym i nakładamy masę, wyrównujemy i przykrywamy drugą warstwą biszkopta. Wierzch ciasta nasączamy musem truskawkowym i dajemy drugą połowę masy. Przykładamy ostatnią częścią biszkopta. Tort pozostawić najlepiej na całą noc w lodówce aby masa dobrze stężała.
Wierzch i boki:
Do naczynia Thermomix dajemy serek mascarpone oraz cukier mieszamy czas 2 min/obr.5. W tym czasie ubijamy śmietanę na sztywno i po jednej łyżce dajemy do masy serowej.
Tort wyjmujemy z tortownicy i smarujemy masą wierzch i boki. Na wierzch tortu dajemy pokrojone truskawki. Wstawiamy do lodówki.