Tort ptasie mleczko Thermomix. Przepisy Thermomix.
Składniki:
Biszkopt:
- 3 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka:
- 600 g mleka skondensowanego słodzonego
- 600 g wody wrzącej
- 3 galaretki (agrestowa, brzoskwiniowa, truskawkowa)
Do nasączenia biszkopta:
- 100 ml soku pomarańczowego
Dodatkowo do dekoracji:
- wiórki białej czekolady
- truskawki
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix zakładamy motylek, dajemy jajka i cukier, ubijamy czas 1 min/obr. 3. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy czas 1 min/obr. 2.
Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni czas 20 min. Upieczony i wystudzony biszkopt dzielimy na dwie części – jedną połówkę dajemy z powrotem na tortownicę, drugą połówkę możemy zamrozić i wykorzystać później.
Wykonanie ptasiego mleczka:
Galaretkę rozpuszczamy w 200 g wrzącej wody. Pozostawiamy do wystygnięcia. Do naczynia Thermomix zakładamy motylek i wlewamy 200 g mleka skondensowanego. Ubijamy czas 3 min/obr.4. Następnie ustawiamy czas 1 min/obr 3 i przez otwór w pokrywie wlewamy powoli zimną galaretkę. Tak wykonujemy osobno każdą warstwę.
Biszkopt nasączamy sokiem pomarańczowym.
Pierwszą warstwę ptasiego mleczka musimy pozostawić do lekkiego stężenia i delikatnie przelać na biszkopt. Masa nie może być lejąca ponieważ może nam wsiąknąć w biszkopt i rozlać się po bokach.
Kolejną warstwę przelewamy na zastygniętą masę i pozostawiamy do stężenia. (masy w lodówce szybko tężeją).
To samo robimy z trzecią warstwą.
Tort wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem dekorujemy tort wiórkami białej czekolady i truskawkami.