Tort ptasie mleczko



Print Friendly, PDF & Email

Tort ptasie mleczko Thermomix. Przepisy Thermomix.

Składniki:

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Pianka:

  • 600 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 600 g wody wrzącej
  • 3 galaretki (agrestowa, brzoskwiniowa, truskawkowa)

Do nasączenia biszkopta:

  • 100 ml soku pomarańczowego

Dodatkowo do dekoracji:

  • wiórki białej czekolady
  • truskawki
Tort ptasie mleczko. Przepisy Thermomix.

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix zakładamy motylek, dajemy jajka i cukier, ubijamy czas 1 min/obr. 3. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy czas 1 min/obr. 2.

Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni czas 20 min.  Upieczony i wystudzony biszkopt dzielimy na dwie części – jedną połówkę dajemy z powrotem na tortownicę, drugą połówkę możemy zamrozić i wykorzystać później.

Przepisy Thermomix. Tort ptasie mleczko.

Wykonanie ptasiego mleczka:

Galaretkę rozpuszczamy w 200 g wrzącej wody. Pozostawiamy do wystygnięcia. Do naczynia Thermomix zakładamy motylek i wlewamy 200 g mleka skondensowanego. Ubijamy czas 3 min/obr.4. Następnie ustawiamy czas 1 min/obr 3 i przez otwór w pokrywie wlewamy powoli zimną galaretkę. Tak wykonujemy osobno każdą warstwę.

Biszkopt nasączamy sokiem pomarańczowym.

Pierwszą warstwę ptasiego mleczka musimy pozostawić do lekkiego stężenia i delikatnie przelać na biszkopt. Masa nie może być lejąca ponieważ może nam wsiąknąć w biszkopt i rozlać się po bokach.

Kolejną warstwę przelewamy na zastygniętą masę i pozostawiamy do stężenia. (masy w lodówce szybko tężeją).

To samo robimy z trzecią warstwą.

Tort wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem dekorujemy tort wiórkami białej czekolady i truskawkami.

Podobne przepisy

Add Comment