Bakłażan nadziewany kaszą kuskus z sosem bolońskim

Bakłażan nadziewany kaszą kuskus z sosem bolońskim

Bakłażan nadziewany kaszą kuskus z sosem bolońskim

Składniki:

Sos boloński:

  • 800 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 300 g sosu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól i pieprz do smaku

dodatkowo:

  • 50 g kaszy kuskus
  • ser parmezan
  • 2 bakłażany

Wykonanie:

Do naczynia wkładamy marchewkę,cebulę, czosnek i miksujemy czas 5 s./obr.7 , następnie dajemy olej i dusimy czas 6 min/Varoma/obr.2. Dodajemy mięso mielone i dusimy kolejne czas 8 min/Varoma/obr. Wsteczne.

Na sam koniec dajemy sos pomidorowy, sól, pieprz, przyprawy i gotujemy czas 25 min/temp. 100 stopni/obr. wsteczne.

Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem (wg przepisu na opakowaniu). Bakłażany przekrawamy na pół i wydrążamy środek.

Kiedy minie czas namaczania kaszy kuskus – dodajemy ją do sosu bolońskiego. Mieszamy czas 30 s/obr.2.

Kaszą i sosem nadziewamy bakłażana. Posypujemy startym parmezanem.

Zapiekamy w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez około 30 minut.

 

Thermomix przepisy. Bakłażan z kaszą kuskus.

as Thermomix przepisy. Bakłażan z kaszą kuskus.

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock