
Bakłażan nadziewany kaszą kuskus z sosem bolońskim
Składniki:
Sos boloński:
- 800 g mielonego mięsa wołowego
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 50 g oliwy z oliwek
- 300 g sosu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól i pieprz do smaku
dodatkowo:
- 50 g kaszy kuskus
- ser parmezan
- 2 bakłażany
Wykonanie:
Do naczynia wkładamy marchewkę,cebulę, czosnek i miksujemy czas 5 s./obr.7 , następnie dajemy olej i dusimy czas 6 min/Varoma/obr.2. Dodajemy mięso mielone i dusimy kolejne czas 8 min/Varoma/obr. Wsteczne.
Na sam koniec dajemy sos pomidorowy, sól, pieprz, przyprawy i gotujemy czas 25 min/temp. 100 stopni/obr. wsteczne.
Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem (wg przepisu na opakowaniu). Bakłażany przekrawamy na pół i wydrążamy środek.
Kiedy minie czas namaczania kaszy kuskus – dodajemy ją do sosu bolońskiego. Mieszamy czas 30 s/obr.2.
Kaszą i sosem nadziewamy bakłażana. Posypujemy startym parmezanem.
Zapiekamy w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez około 30 minut.