Po zrobieniu dyniowego ciasta na pierogi przyszło mi dokończyć dzieła. I powiem, że z całkiem smacznym skutkiem. Dodatek masła rozmarynowego podkreślił delikatny smak dyni. Możecie wypróbować z innym ulubionymi ziołami np. szałwią.
Składniki na 10 pierogów:
- dyniowe ciasto na pierogi – przepis tutaj
- 100 g ugotowanych ziemniaków
- 40 g puree z dyni
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
Wykonanie:
Do misy Thermomix dajemy cebulę i kroimy czas 15s/obr.5-6. Dodajemy masło i podsmażamy czas 3 min/temp.100 stopni/obr.2. Dodajemy rozdrobnione ziemniaki, puree z dyni*. Mieszamy na jednolitą masę czas 30s/obr. 5.
Ciasto wyciągamy z lodówki, cienko wałkujemy i wycinamy 2 prostokąty. Na jeden prostokąt dajemy po łyżce farszu i przykładamy drugim prostokątem. Dociskamy brzegi i wycinamy kwadraty (poniżej pokazane jest w jaki sposób rozłożyć farsz).
Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 3 minuty. Podajemy z roztopionym masłem z rozmarynem.