Pierogi dyniowo ziemnaczane z masłem rozmarynowym

Pierogi dyniowo ziemnaczane z masłem rozmarynowym

Po zrobieniu dyniowego ciasta na pierogi przyszło mi dokończyć dzieła. I powiem, że z całkiem smacznym skutkiem. Dodatek masła rozmarynowego podkreślił delikatny smak dyni. Możecie wypróbować z innym ulubionymi ziołami np. szałwią.

Składniki na 10 pierogów:

  • dyniowe ciasto na pierogi – przepis tutaj
  • 100 g ugotowanych ziemniaków
  • 40 g puree z dyni
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu

Wykonanie:

Do misy Thermomix dajemy cebulę i kroimy czas 15s/obr.5-6. Dodajemy masło i podsmażamy czas 3 min/temp.100 stopni/obr.2. Dodajemy rozdrobnione ziemniaki, puree z dyni*. Mieszamy na jednolitą masę czas 30s/obr. 5.

Ciasto wyciągamy z lodówki, cienko wałkujemy i wycinamy 2 prostokąty. Na jeden prostokąt dajemy po łyżce farszu i przykładamy drugim prostokątem. Dociskamy brzegi i wycinamy kwadraty (poniżej pokazane jest w jaki sposób rozłożyć farsz).

Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 3 minuty. Podajemy z roztopionym masłem z rozmarynem.

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock