Szpinakowa kostka z musem truskawkowym Przepis Thermomix.
Przepisy na Thermomix:
Składniki:
Biszkopt szpinakowy:
- 120 g świeżego szpinaku
- 5 jajek
- 100 g oleju rzepakowego
- 100 g cukru
- 260 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mus truskawkowy:
- 650 g truskawek świeżych lub mrożonych
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki cukru
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
- 400 g schłodzonej śmietany 30%
dodatkowo:
- sok wyciśnięty z cytryny, wymieszany z pół szklanki wody
- świeże truskawki do dekoracji
Wykonanie:
Szpinak myjemy i suszymy. Szpinak i olej umieszczamy w misie Thermomix. Dokładnie miksujemy na papkę. Czas 2 min – obroty zaczynamy od obrotów 4 -5 przez 1 minutę następnie stopniowo zwiększamy do 10 obrotów. Ostatnie 30 s na obrotach 10.
Papkę szpinakową przelewamy do innego naczynia. Do czystego naczynia Thermomix zakładamy motylek, wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Ubijamy czas 4 min/obr.4.
Następnie nastawiamy czas na 2 min/obr.3 i dodajemy łyżka po łyżce papki szpinakowej.
Ustawiamy czas 30s/obr.2 i wsypujemy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia.
Formę 25×30 wykładamy papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Gotową masę wlewamy na blaszkę, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 30 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt studzimy, delikatnie ścinamy wierzchni blat (okruszki posłużą nam do dekoracji).
Do czystego naczynia Thermomix wsypujemy wyszypułkowane truskawki. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Gotujemy czas 5 min/temp.100/obr.1 Następnie miksujemy truskawki na gładko czas 30s/obr.10.
Wsypujemy galaretkę i mieszamy czas 1 min/obr.4. Mus przelewamy do innego naczynia, studzimy, następnie schładzamy w lodówce.
Kiedy mus truskawkowy będzie zimny, powinien być również płynny, ubijamy śmietanę.
Do czytego i suchego naczynia Thermomix zakładamy motylek, wlewamy mocno schłodzoną śmietanę. Ubijamy śmietanę. I jak zwykle nie podam idealnego czasu ubijania śmietany ponieważ wszystko to zależy od temperatury śmietany, nawet od firmy jaką mamy.
Ja ubijając śmietanę obserwuje ją przez otwór w pokrywie. Śmietana może być gotowa nawet po 30 sekundach.
Śmietanę ubijamy na obrotach 4.
Kiedy śmietana będzie ubita, nastawiamy czas 2 min/obr.3 i dolewamy małymi porcjami mus truskawkowy.
Biszkopt nasączamy sokiem z cytryny.
Płynną masę wlewamy na biszkopt (biszkopt pozostaje cały czas w formie). Wkładamy do lodówki do stężenia. Najlepiej na całą noc.
Wyciągamy ciasto z lodówki. Na wierzchu ciasta rozkładamy świeże truskawki i posypujemy okruszkami, które nam zostały po odcięciu biszkopta.