Korzenny placek z jabłkami i orzechową kruszonką

Korzenny placek z jabłkami i orzechową kruszonką

Składniki:

kruszonka:

  • 100 g mąki
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 60 g  schłodzonego masła
  • 120 g orzechów włoskich

ciasto:

  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 120 g masła miękkiego
  • 120 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka
  • 220 g jogurtu naturalnego
  • 2 jabłka

Wykonanie:

kruszonka: Do naczynia Thermomix wsypać mąkę, cukier i cynamon. Dodać pokrojone masło. Wymieszać czas 15s/obr.6. Dodać orzechy wymieszać czas 20s/obr.wsteczne 2. Mieszamy z pomocą kopystki.

Kruszonkę przełożyć do innego naczynia i wstawić do lodówki.

ciasto: Do czystego naczynia Thermomix zakładamy motylek i dajemy masło, cukier i ekstrakt z wanilii. Mieszamy czas 4 min/obr.4. Nastawiamy Thermomix na 1 min/obr.4 i dodajemy jajka. Ściągamy motylek i dosypujemy połowę mąki z dodatkami (cynamon, gałka, sól, soda) i mieszamy czas 1 min/obr.4. Dodajemy jogurt naturalny mieszamy czas 30 s/obr.4. Na sam koniec dosypujemy mąkę i mieszamy czas 1 min/obr.4

Tortownice o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia (spód). Wlewamy połowę ciasta, na to dajemy połowę kruszonki i wylewamy pozostałą część ciasta.

Na sam koniec dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i przykrywamy pozostałą częścią kruszonki.

Pieczemy na nagrzanym piekarniku góra-dól 1 godzinę w 180 stopniach (sprawdzamy patyczkiem czy ciasto upieczone).

Thermomix przepisy. Korzenny placek z jabłkami i orzechową kruszonką

Thermomix przepisy. Korzenny placek z jabłkami i orzechową kruszonką

 

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock