Korzenny placek z jabłkami i orzechową kruszonką

Korzenny placek z jabłkami i orzechową kruszonką
Print Friendly, PDF & Email

Składniki:

kruszonka:

  • 100 g mąki
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 60 g  schłodzonego masła
  • 120 g orzechów włoskich

ciasto:

  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 120 g masła miękkiego
  • 120 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka
  • 220 g jogurtu naturalnego
  • 2 jabłka

Wykonanie:

kruszonka: Do naczynia Thermomix wsypać mąkę, cukier i cynamon. Dodać pokrojone masło. Wymieszać czas 15s/obr.6. Dodać orzechy wymieszać czas 20s/obr.wsteczne 2. Mieszamy z pomocą kopystki.

Kruszonkę przełożyć do innego naczynia i wstawić do lodówki.

ciasto: Do czystego naczynia Thermomix zakładamy motylek i dajemy masło, cukier i ekstrakt z wanilii. Mieszamy czas 4 min/obr.4. Nastawiamy Thermomix na 1 min/obr.4 i dodajemy jajka. Ściągamy motylek i dosypujemy połowę mąki z dodatkami (cynamon, gałka, sól, soda) i mieszamy czas 1 min/obr.4. Dodajemy jogurt naturalny mieszamy czas 30 s/obr.4. Na sam koniec dosypujemy mąkę i mieszamy czas 1 min/obr.4

Tortownice o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia (spód). Wlewamy połowę ciasta, na to dajemy połowę kruszonki i wylewamy pozostałą część ciasta.

Na sam koniec dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i przykrywamy pozostałą częścią kruszonki.

Pieczemy na nagrzanym piekarniku góra-dól 1 godzinę w 180 stopniach (sprawdzamy patyczkiem czy ciasto upieczone).

Thermomix przepisy. Korzenny placek z jabłkami i orzechową kruszonką

Thermomix przepisy. Korzenny placek z jabłkami i orzechową kruszonką

 

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.