
Składniki:
kruszonka:
- 100 g mąki
- 100 g cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 60 g schłodzonego masła
- 120 g orzechów włoskich
ciasto:
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 120 g masła miękkiego
- 120 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 jajka
- 220 g jogurtu naturalnego
- 2 jabłka
Wykonanie:
kruszonka: Do naczynia Thermomix wsypać mąkę, cukier i cynamon. Dodać pokrojone masło. Wymieszać czas 15s/obr.6. Dodać orzechy wymieszać czas 20s/obr.wsteczne 2. Mieszamy z pomocą kopystki.
Kruszonkę przełożyć do innego naczynia i wstawić do lodówki.
ciasto: Do czystego naczynia Thermomix zakładamy motylek i dajemy masło, cukier i ekstrakt z wanilii. Mieszamy czas 4 min/obr.4. Nastawiamy Thermomix na 1 min/obr.4 i dodajemy jajka. Ściągamy motylek i dosypujemy połowę mąki z dodatkami (cynamon, gałka, sól, soda) i mieszamy czas 1 min/obr.4. Dodajemy jogurt naturalny mieszamy czas 30 s/obr.4. Na sam koniec dosypujemy mąkę i mieszamy czas 1 min/obr.4
Tortownice o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia (spód). Wlewamy połowę ciasta, na to dajemy połowę kruszonki i wylewamy pozostałą część ciasta.
Na sam koniec dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i przykrywamy pozostałą częścią kruszonki.
Pieczemy na nagrzanym piekarniku góra-dól 1 godzinę w 180 stopniach (sprawdzamy patyczkiem czy ciasto upieczone).