
Z sobotniego grzybobrania przywiozłam zamiast grzybów masę owoców czarnego bzu. No i cała niedziela poświęcona była na przetwory.
Składniki:
- 1000 g owoców czarnego bzu
- 300 g cukru
Wykonanie:
Owoce czarnego bzu myjemy pod zimną wodą i oddzielamy owoce od szypułek. Polecam robić to widelcem. Owoce razem z cukrem umieszczamy w naczyniu Thermomix i miksujemy czas 1 min/obr.8. Następnie gotujemy czas 35 min/temp.90 stopni/obr.2
Gorący sok wlewamy do wyparzonych butelek, przekręcamy zakrętką do dołu i przykrywamy ręcznikiem. Z 1 kg owoców wychodzi 4 małe kubusiowe butelki.
Rewelacja, we wrześniu zrobiłam 20 kg według tego przepisu:) cała rodzinka zachwycona, a soczku zapas na całą długa zimę!
Rozumiem,ze trzeba go przechowywac w lodowce?
Nie ma takiej potrzeby. Sok wlewamy gorący więc przechowywać go można w ciemnym i chłodnym miejscu.