Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 60 g masła
- 2 jajka
- 60 g cukru
dodatkowo:
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix dajemy po 20 g mąki, cukru, mleka i 25 g drożdży. Mieszamy czas 3 min/temp.37/obr.3. Zaczyn pozostawiamy do wyrośnięcia na 20 min. W tym czasie w osobnym naczyniu rozpuszczamy masło i dolewamy pozostałą część 230 g mleka. Mleko z masłem powinno być ciepłe (nie gorące).
Po upływie 20 minut do naczynia Thermomix dajemy mąkę, masło z mlekiem, jajka i pozostałą część cukru. Wyrabiamy ciasto czas 5 min/Interwał.
Ciasto pozostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto dzielimy na 4 części, przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy na grubość ok 1 cm. Ciasto powinno mieć kształt prostokąta. Na każdy z 4 prostokątów dajemy śliwkową nutellę. Smarujemy tak jak naleśnika i zwijamy w rulon.
Następnie rulon kroimy wzdłuż (ok 2 cm zostawiamy od góry). Zaplatamy warkocz. Tak robimy z pozostałymi częściami ciasta.
Chałki pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Pieczemy na nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok 30 minut.