Drożdżowa chałka ze śliwkową nutellą

Drożdżowa chałka ze śliwkową nutellą
Print Friendly, PDF & Email

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 60 g masła
  • 2 jajka
  • 60 g cukru

dodatkowo:

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix dajemy po 20 g mąki, cukru, mleka i 25 g drożdży. Mieszamy czas 3 min/temp.37/obr.3. Zaczyn pozostawiamy do wyrośnięcia na 20 min. W tym czasie w osobnym naczyniu rozpuszczamy masło i dolewamy pozostałą część 230 g mleka. Mleko z masłem powinno być ciepłe (nie gorące).

Po upływie 20 minut do naczynia Thermomix dajemy mąkę, masło z mlekiem, jajka i pozostałą część cukru. Wyrabiamy ciasto czas 5 min/Interwał.

Ciasto pozostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Ciasto dzielimy na 4 części, przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy  na grubość ok 1 cm. Ciasto powinno mieć kształt prostokąta. Na każdy z 4 prostokątów dajemy śliwkową nutellę. Smarujemy tak jak naleśnika i zwijamy w rulon.

Następnie rulon kroimy wzdłuż (ok 2 cm zostawiamy od góry). Zaplatamy warkocz. Tak robimy z pozostałymi częściami ciasta.

Chałki pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Pieczemy na nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok 30 minut.

Thermomix przepisy. Ćhałka ze śliwkową nutellą

Thermomix przepisy. Ćhałka ze śliwkową nutellą

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.