Składniki:
- 350 g mąki orkiszowej
- 20 g świeżych drożdży
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki soli
- 2-3 łyżki oliwy
- 1 szklanka owoców suszonych z grubsza posiekanych (śliwek,fig, daktyli, moreli, rodzynek
Wykonanie:
Mleko, drożdże i miód umieszczamy w naczyniu Thermomix i mieszamy czas 1 min/obr.3. Następnie dajemy pozostałe składniki oprócz owoców i wyrabiamy ciasto czas 3 min/poz. Thermomix/Interwał. Pod koniec wyrabiania dosypujemy owoce (ok 30 sek). Odstawiamy ciasto na 30 min, następnie formujemy bułeczki i odstawiamy ponownie na 30 min w celu wyrośnięcia. Wstawiamy do nagranego piekarnika 180 stopni na 30 minut.
Ja do części drożdżówek dałam jako nadzienie po kawałku czekolady (opcja dla dzieci)