Składniki na bezę:
- 6 białek
- 330 g drobnego cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Do naczynia Thermomix zakładamy motylek i wlewamy białka. Ubijamy czas 4 min/temp.50/obr.3-4. Następnie ubijamy czas 5 min/obr.3 – w tym czasie stopniowo dodajemy cukier. Na sam koniec dajemy pozostałe składniki. Z tej porcji powinno wyjść 4 blaty o średnicy 20 cm.
Na blaszcze pieczemy blaty ok 60 minut w temperaturze 150 stopni. Jeżeli nie mamy tyle blaszek to podzielmy składniki i upieczmy w dwóch turach.
Masa cytrynowa:
- 250 g cukru
- 75 g masła
- 1 łyżka otartej skórki z cytryny
- 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z cytryny (ok. 1 kg cytryn)
- 6 jajek
- 400 g śmietany 30%
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix dajemy cukier, masło, sok cytrynowy i skórkę z cytryny. Mieszamy i podgrzewamy czas 4 min/temp70/obr.2.
W osobnym naczyniu ubijamy jajka.
Thermomix nastawiamy na 3 min/temp.100/obr.3 i do ciepłej (nie gorącej) masy cytrynowej wlewamy masę jajczeną.
Masę przelewamy do innego naczynia i schładzamy najlepiej w lodówce całą noc. Można masę przykryć folią aby nie zrobiła nam się skorupa.
Schłodzoną śmietanę ubijamy w Thermomix i stopniowo dodajemy masę cytrynową. Mieszamy na obrotach 3.
Do tortownicy wkładamy blat bezowy. Blaty bezowe przekładamy masą cytrynową i wstawiamy do zamrażalnika na min. 12 godzin.