Mrożony tort cytrynowo bezowy



Print Friendly, PDF & Email

Składniki na bezę:

  • 6 białek
  • 330 g drobnego cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Do naczynia Thermomix zakładamy motylek i wlewamy białka. Ubijamy czas 4 min/temp.50/obr.3-4. Następnie ubijamy czas 5 min/obr.3 – w tym czasie stopniowo dodajemy cukier. Na sam koniec dajemy pozostałe składniki. Z tej porcji powinno wyjść 4 blaty o średnicy 20 cm.

Na blaszcze pieczemy blaty ok 60 minut w temperaturze 150 stopni.  Jeżeli nie mamy tyle blaszek to podzielmy składniki i upieczmy w dwóch turach.

Masa cytrynowa:

  • 250 g cukru
  • 75 g masła
  • 1 łyżka otartej skórki z cytryny
  • 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z cytryny (ok. 1 kg cytryn)
  • 6 jajek
  • 400 g śmietany 30%

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix dajemy cukier, masło, sok cytrynowy i skórkę z cytryny. Mieszamy i podgrzewamy czas 4 min/temp70/obr.2.

W osobnym naczyniu ubijamy jajka.

Thermomix nastawiamy na 3 min/temp.100/obr.3 i do ciepłej (nie gorącej) masy cytrynowej wlewamy masę jajczeną.

Masę przelewamy do innego naczynia i schładzamy najlepiej w lodówce całą noc. Można masę przykryć folią aby nie zrobiła nam się skorupa.

Schłodzoną śmietanę ubijamy w Thermomix i stopniowo dodajemy masę cytrynową. Mieszamy na obrotach 3.

 

Do tortownicy wkładamy blat bezowy. Blaty bezowe przekładamy masą cytrynową i wstawiamy do zamrażalnika na min. 12 godzin.

 

DSC_0121

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Mrożony tort cytrynowo bezowy
Thermomix przepisy

Popularne frazy:

  • mrożony tort cytrynowy mogę wyp

Podobne przepisy

Add Comment