Tort piernikowy z pomarańczowym kremem

Print Friendly, PDF & Email

Przepis na wszystkie modele Thermomix

TORT PIERNIKOWY Z POMARAŃCZOWYM KREMEM

Składniki na piernikowe blaty:

  • 350 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 g przyprawy do piernika
  • 200 g masła
  • 50 g cukru
  • 3 jajka
  • 200 g płynnego miodu
  • 250 g maślanki

Składniki na krem maślany:

  • 200 g miękkiego masła
  • 500 g serka mascarpone
  • 20 g cukru pudru
  • skórka starta z 2 pomarańczy
  • zirenka z pół laski wanilii

Wykonanie piernikowych blatów:

Do naczynia Thermomix zakładamy motylek. Dodajemy miękkie masło, cukier i miksujemy czas 8 min/obr.3.
Po upływie 5 min dodajemy po 1 jajku i miksujemy do końca czasu.
Następnie dodajemy miód i mieszamy czas 30s/obr.3.
Odmierzamy wcześniej 350 g mąki i 250 g maślanki. Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika.
Thermomix ustawiamy na czas 5 min/obr.3 i dodajemy na przemian mąkę i maślankę.

Dno tortownicy o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Do tortownicy wlewamy 1/3 masy.

Pieczemy ok 25 minut w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni. Tak samo pieczemy pozostałe dwa blaty.

Uwaga: nie pieczemy całości piernika ponieważ piernik wymaga wtedy o wiele dłuższego czasu pieczenia i może nam w trakcie pieczenia uciec z tortownicy.

Blaty zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Wykonanie kremu pomarańczowego:

Masło i serek mascarpone wyciągamy z lodówki i zostawiamy na ok 2-3 godziny. Bardzo ważne aby masło i serek miały jednakową pokojową temperaturę.
Pomarańcze dokładnie myjemy, osuszamy i ścieramy skórkę pomarańczową.
Do czystego i suchego naczynia zakładamy motylek. Dajemy masło z cukrem i miksujemy czas 5 min/obr.3.
Następnie Thermomix nastawiamy na czas 4 min/obr.2.
Dodajemy łyżka po łyżce serek. Na sam koniec dodajmy skórkę z pomarańczy i wanilię.

Uwaga: Kremy na bazie masła lubią się zwarzyć dlatego tak ważne jest aby składniki miały taką samą temperaturę. W przypadku zwarzenia się kremu zapraszam tutaj. Jest tam sposób jak uratować zwarzony krem.

Krem jest gotowy od razu do przełożenia.

Blaty piernikowe przekładamy masą i dekorujemy wg uznania. Dopiero po zrobieniu zdjęć wpadłam na pomysł aby na wierzch dać dżem pomarańczowy i na dżem plastry pomarańczy.

Tort przechowujemy w lodówce.

4 komentarze

  1. Ania
    • admin
  2. Agnieszka Adamska
    • admin

Dodaj komentarz