
Orzeźwiający smak konfitury doskonale komponuje się z delikatnym i słodkim smakiem drożdżówki. Polecam.
Składniki na ok 12 małych drożdżówek:
- 150 g mleka
- 30 g masła
- 50 g cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 300 g mąki pszennej
- 10 g drożdży
Nadzienie:
Wykonanie:
Mleko, drożdże, cukier oraz 2 łyżki mąki umieszczamy w Thermomix i mieszamy czas 3 min/temp.37 stopni/obr.3 Zostawiamy na 10 min następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto czas 3 min/poz. Thermomix/Interwał. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny.
Następnie wyciągamy ciasto dzielimy na 12 części i wyrabiamy okrągłe bułeczki dając do środka łyżeczkę konfitury. Gotowe bułeczki umieszczamy na blasze wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy na 30 minut.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200 stopni ok 35 min.