Składniki:
- 350 mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g cukru
- 3 jajka
- 250 g margaryny
- 500 g obranych i podzielonych na 4 jabłek plus 3 całe jabłka
- cynamon
- cukier
Wykonanie:
Obrane i podzielone jabłka umieszczamy w naczyniu Thermomix. Kroimy czas 15s/obr.5. Podduszamy je czas 10 min/Varoma/obr.2. Gotowe jabłka przelewamy do innego naczynia i pozostawiamy do wystygnięcia.
Do czystego naczynia Thermomix dajemy składniki na ciasto (margarynę kroimy) wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał/. Wyciągamy ciasto z naczynia, obsypujemy mąką i formujemy kulę (ciasto jak będziemy wyciągać z Thermommix będzie sie kleiło dlatego należy podsypać je mąką). Na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą dajemy ciasto i rozprowadzamy po blaszcze formując wyższy rant.
Na wierzch ciasta dajemy przygotowane wczesniej uprażone jabłka a na całość dajemy pokrojone w plastry jabłka tak aby zachodziły na siebie. Posypujemy cynamonem i cukrem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni 40 min.