Sos boloński wg Jamiego Olivera

Print Friendly, PDF & Email

Przepis pochodzi z programu emitowanego w Kuchnia+ „Przekręty Jamiego Olivera”

Składniki:

  • oliwa
  • 5 plastrów wędzonego boczku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka  suszonego oregano
  • 450 g mielonego mięsa wołowego
  • 150 ml czerwonego wina
  • 400 ml sosu pomidorowego Thermomix lub 2 puszki pomidorów bez skórki
  • 5-6 szt suszonych pomidorów w oliwie
  • 450 g makaronu spaghetti
  • sól i pieprz
  • parmezan

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix wlewamy oliwę ok. 4 łyżek.  Boczek kroimy w drobną kostkę i wrzucamy boczek do naczynia. Nastawiamy czas 5 min/temp 100/obr.1. Kiedy temperatura osiągnie 100 stopni wrzucamy pokrojony rozmaryn i ząbek czosnku. Podsmażamy do końca czasu. Następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i oregano. Podsmażamy znowu czas 5 min/temp. 100/obr.1. Dodajemy mięso mielone i podduszamy czas 10 min/temp. 100/obr.2. W połowie czasu dolewamy wino. W międzyczasie kroimy bardzo drobno suszone pomidory. Dodajemy sos pomidorowy, suszone pomidory i ponownie gotujemy czas 5 min/temp. 100/obr.2. Całość przelewamy do garnka, na wierzch sosu dajemy papier do pieczenia, przykrywamy pokrywką i zapiekamy sos przez 1 godzinę w temp.180 stopni.

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Po odcedzeniu przekładamy do garnka i mieszamy z oliwą bazyliową. Makaron polewamy sosem i posypujemy parmezanem.

sos_bolonski_thermomix

 

Dodaj komentarz