Sos boloński wg Jamiego Olivera

Sos boloński wg Jamiego Olivera

Przepis pochodzi z programu emitowanego w Kuchnia+ „Przekręty Jamiego Olivera”

Składniki:

  • oliwa
  • 5 plastrów wędzonego boczku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka  suszonego oregano
  • 450 g mielonego mięsa wołowego
  • 150 ml czerwonego wina
  • 400 ml sosu pomidorowego Thermomix lub 2 puszki pomidorów bez skórki
  • 5-6 szt suszonych pomidorów w oliwie
  • 450 g makaronu spaghetti
  • sól i pieprz
  • parmezan

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix wlewamy oliwę ok. 4 łyżek.  Boczek kroimy w drobną kostkę i wrzucamy boczek do naczynia. Nastawiamy czas 5 min/temp 100/obr.1. Kiedy temperatura osiągnie 100 stopni wrzucamy pokrojony rozmaryn i ząbek czosnku. Podsmażamy do końca czasu. Następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i oregano. Podsmażamy znowu czas 5 min/temp. 100/obr.1. Dodajemy mięso mielone i podduszamy czas 10 min/temp. 100/obr.2. W połowie czasu dolewamy wino. W międzyczasie kroimy bardzo drobno suszone pomidory. Dodajemy sos pomidorowy, suszone pomidory i ponownie gotujemy czas 5 min/temp. 100/obr.2. Całość przelewamy do garnka, na wierzch sosu dajemy papier do pieczenia, przykrywamy pokrywką i zapiekamy sos przez 1 godzinę w temp.180 stopni.

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Po odcedzeniu przekładamy do garnka i mieszamy z oliwą bazyliową. Makaron polewamy sosem i posypujemy parmezanem.

sos_bolonski_thermomix

 

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock