CURRY Z KURCZAKIEM, DYNIĄ, SZPINAKIEM THERMOMIX
SKŁADNIKI NA CURRY:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 250 g wody
- 100 g obranej dyni
- 60 g liści szpinaku
- 200 g mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- 1 płaska łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- pół papryczki chilli
- sól
Thermomix Curry z kurczakiem, dynią i szpinakiem wykonanie:
Do naczynia Thermomix daj cebulę przekrojoną na pół i ząbek czosnku. Posiekać czas 5s/obr.5, dolewamy oliwy i podsmażamy czas 4 min/temp. 100/obr.1.
Dodajemy przyprawy: pastę curry, kolendrę, curry, kurkumę i podsmażamy czas 30s/temp.100/obr.1
Dolewamy wodę, dodajemy pokrojoną w dużą kostkę dynie, pokrojoną pierś z kurczaka, papryczkę chilli w całości. Gotujemy czas 15 min/temp. 100/obroty wsteczne 1. Na 3 minuty przed końcem czasu dorzucamy liście szpinaku oraz wlewamy mleczko kokosowe.