
Gołąbki z ziemniakami Thermomix
Składniki:
- główka kapusty białej lub włoskiej
- 2 kg ziemniaków
- 3 cebule
- 600 g boczku
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki majeranku
- pół łyżeczki ostrej papryki
- 1 szklanka bulionu mięsnego
- 1 miarka TM śmietany
W dużym garnku zagotowywujemy wodę z solą. Z kapusty odcinamy kłąb. Kapustę wkładamy do wrzątku. Na minimalnym ogniu gotujemy. Po ok 5 minutach pierwsze liście z kapusty powinny być miękkie. Podwarzamy widelcem liście. Powinny zacząć same odchodzić od kapusty. Tak robimy z całą kapustą.
Obieramy cebulę, kroimy na 4 części, wkładamy do naczynia Thermomix i siekamy czas 15 s/obr.5.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, przekładamy cebulę na patelnie i podsmażamy na lekko złoty kolor. W między czasie kroimy boczek.
Cebulę przekłądamy do naczynia w którym będziemy mieć całość farszu. Na tą samą patelnie na której podsmażała się cebula dajemy boczek i również podsmażamy go na rumiano.
Boczek przekładamy do cebuli.
Ziemniaki obieramy, myjemy. Wkładamy do naczynia Thermomix po 500 g i miksujemy czas 10s/obr.5
Poszczególne partie ziemniaków przekładamy na sito, zostawiamy do odcieknięcia.
Ziemniaki przekładamy do miski z boczkiem i cebulą, dodajemy jajko, przyprawy (można użyć gotowej przyprawy do ziemniaków)
Całość dokładnie mieszamy.
Naczynie żaroodporne wykładamy ugotowanymi liśćmi kapusty. Bierzemy pojedyńczy liść kapusty, nakładamy farsz i zwijamy, najpierw boki kapusty a potem zwijamy w rulon.
Gołąbki układamy na liściach kapusty w naczyniu żaroodpornym. Całość przykrywamy liśćmi kapusty, zalewamy bulionem (można go wymieszać ze śmietaną) i zapiekamy w piekarniku ok 1 godziny w temperaturze 180 stponi.
Gołąbki jemy polane powstałym sosem lub z sosem grzybowym.
Można gołąbki przygotować na przystawce Varoma, wtedy do naczynia Thermomix wlewamy ok 800 g bulionu, nakładamy przystawkę Varoma z gołąbkami. Przykrywamy i parujemy czas 50 min/Varoma/obr.1