Katarzynki pierniczki

Katarzynki pierniczki

Składniki:

  • 200 g płynnego miodu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 400 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Miód, cukier umieścić w naczyniu Thermomix i podgrzewać czas 5 min/temp.90 stopni/obr.2. Masę pozostawić do przestygnięcia. Do zimnej masy dać mąkę i pozostałe składniki. Wyrobić ciasto czas 3 min/poz. Thermomix/Interwał. Ciasto wyrabiamy do czasu aż będzie plastyczne ok 3 minut (nieraz może to być dłużej)

Ciasto rozwałkować, na blacie posypanym mąką, na grubość 1 cm. Wykrawać foremką pierniczki. Pierniczki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 12- 13 min. w temperaturze 180°C

 

pierniczki thermomix

SONY DSCSONY DSC

2 komentarze

  1. Joanna Karkułowska

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO