Katarzynki pierniczki

Print Friendly, PDF & Email

Składniki:

  • 200 g płynnego miodu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 400 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Miód, cukier umieścić w naczyniu Thermomix i podgrzewać czas 5 min/temp.90 stopni/obr.2. Masę pozostawić do przestygnięcia. Do zimnej masy dać mąkę i pozostałe składniki. Wyrobić ciasto czas 3 min/poz. Thermomix/Interwał. Ciasto wyrabiamy do czasu aż będzie plastyczne ok 3 minut (nieraz może to być dłużej)

Ciasto rozwałkować, na blacie posypanym mąką, na grubość 1 cm. Wykrawać foremką pierniczki. Pierniczki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 12- 13 min. w temperaturze 180°C

 

pierniczki thermomix

SONY DSCSONY DSC

Dodaj komentarz