Paszteciki z kaszą gryczaną i pieczarkami

Paszteciki z kaszą gryczaną i pieczarkami

Paszteciki z kaszą gryczaną i pieczarkami.

Przepisy Thermomix

Składniki na krucho-drożdżowe ciasto:

  • 150 g mąki
  • 70 g bardzo gęstej śmietany 18%
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżka wody
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczka soli

Składniki na nadzienie:

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 500 g pieczarek 
  • 1 cebula
  • 20 g oleju
  • jajko
  • sól, pieprz, majeranek (do smaku)
Thermomix przepisy. Paszteciki z kaszą gryczaną i pieczarkami.

Wykonanie ciasta:

W kubku mieszamy drożdże, cukier i wodę. Do naczynia Thermomix dajemy pozostałe składniki, dolewamy wymieszane wcześniej drożdże i wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał. Ciasto powinno być zwarte i elastyczne. Jeżeli ciasto nie będzie chciało się sklejać dodajmy dodatkowo łyżkę śmietany.

Wykonanie farszu:

Kaszę gryczaną gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Do naczynia Thermomix dajemy obrane pieczarki i miksujemy czas 20s/obr.4.

Pieczarki przekładamy do innego naczynia. Do naczynia Thermomix dajemy pokrojoną na ćwiartki cebulę. Miksujemy czas 15s/obr.5.

Dolewamy olej i podduszamy czas 3 min/Varoma/120 stopni/obr.1.

Dokładamy pieczarki i podduszamy czas 15 min/Varoma lub 120 stopni/obr.1 Pieczarki dusimy bez założonej miarki na pokrywie.

Pod koniec czasu dosypujemy sól, pieprz i majeranek.  Pieczarki pozostawiamy w naczyniu do wystudzenia. 

Następnie dodajemy kaszę gryczaną, doprawiamy jeszcze do smaku. Można dodatkowo dać 2 łyżki pokrojonej świeżej natki pietruszki. Mieszamy czas 20s/obr.3.

Dodajemy jajko i ponownie mieszamy czas 20 s/obr.3.

Wykonanie pasztecików:

Ciasto wałkujemy na prostokąt. Dzielimy na 2 części. Na każdą część wzdłuż szerszego boku nakładamy farsz. Zwijamy ciasto w rulon. Z rulonu wycinamy paszteciki. 

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Paszteciki umieszczamy na blasze. 

Paszteciki smarujemy białkiem rozmieszanym z 1 łyżką mleka (białko zostało nam z ciasta). Posypujemy sezamem. 

Paszteciki wkładamy bez wyrastania do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy do zezłocenia się pasztecików ok. 15 min. Z podanej porcji wyszło mi 25 pasztecików.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Paszteciki z kaszą gryczaną i pieczarkami.
Thermomix przepisy

4 komentarze

  1. Dominika
    • admin
  2. Anna

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock