Paszteciki z kaszą gryczaną i pieczarkami.
Przepisy Thermomix
Składniki na krucho-drożdżowe ciasto:
- 150 g mąki
- 70 g bardzo gęstej śmietany 18%
- 20 g drożdży
- 1 łyżka wody
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczka soli
Składniki na nadzienie:
- 100 g kaszy gryczanej
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 20 g oleju
- jajko
- sól, pieprz, majeranek (do smaku)
Wykonanie ciasta:
W kubku mieszamy drożdże, cukier i wodę. Do naczynia Thermomix dajemy pozostałe składniki, dolewamy wymieszane wcześniej drożdże i wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał. Ciasto powinno być zwarte i elastyczne. Jeżeli ciasto nie będzie chciało się sklejać dodajmy dodatkowo łyżkę śmietany.
Wykonanie farszu:
Kaszę gryczaną gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Do naczynia Thermomix dajemy obrane pieczarki i miksujemy czas 20s/obr.4.
Pieczarki przekładamy do innego naczynia. Do naczynia Thermomix dajemy pokrojoną na ćwiartki cebulę. Miksujemy czas 15s/obr.5.
Dolewamy olej i podduszamy czas 3 min/Varoma/120 stopni/obr.1.
Dokładamy pieczarki i podduszamy czas 15 min/Varoma lub 120 stopni/obr.1 Pieczarki dusimy bez założonej miarki na pokrywie.
Pod koniec czasu dosypujemy sól, pieprz i majeranek. Pieczarki pozostawiamy w naczyniu do wystudzenia.
Następnie dodajemy kaszę gryczaną, doprawiamy jeszcze do smaku. Można dodatkowo dać 2 łyżki pokrojonej świeżej natki pietruszki. Mieszamy czas 20s/obr.3.
Dodajemy jajko i ponownie mieszamy czas 20 s/obr.3.
Wykonanie pasztecików:
Ciasto wałkujemy na prostokąt. Dzielimy na 2 części. Na każdą część wzdłuż szerszego boku nakładamy farsz. Zwijamy ciasto w rulon. Z rulonu wycinamy paszteciki.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Paszteciki umieszczamy na blasze.
Paszteciki smarujemy białkiem rozmieszanym z 1 łyżką mleka (białko zostało nam z ciasta). Posypujemy sezamem.
Paszteciki wkładamy bez wyrastania do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy do zezłocenia się pasztecików ok. 15 min. Z podanej porcji wyszło mi 25 pasztecików.
Czy dużo wychodzi pasztecików z tego przepisu z jednej porcji?
Tak jak w przepisie pisze – 25 szt.
Czy pieczemy z czy bez termoobiegu?
Piekłam góra-dół