Brukowce pierniczki

Brukowce pierniczki
Print Friendly, PDF & Email

Składniki na ok. 35 pierniczków

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 1/2 miarki wody
  • 100 g miodu
  • 1 jajko
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika

Wykonanie:

Do garnka z grubym dnem dajemy 2 łyżki cukru. Na małym ogniu rozpuszczamy cukier.Dolewamy wodę i energicznie mieszamy do rozpuszczenia karmelu. Dodajemy  pozostały cukier, miód oraz przyprawę. Mieszając doprowadzamy do zagotowania. Płyn zostawiamy do całkowitego wychłodzenia.

Do naczynia Thermomix dajemy wszystkie suche składniki oraz wlewamy wystudzony płyn. Mieszamy na jednolitą masę czas 1 min/obr.4

Ciasto przekładamy do innego naczynia i pozostawiamy ok 30 minut aby stwardniało. Z twardego ciasta formujemy kulki i układamy na blasze. Pieczemy ok. 15 min w nagrzanym piekarniku 180 stopni.

Pierniczki na drugi dzień po upieczeniu są twarde i należy kilka dni odczekać aż zmiękną.

Brukowce_thermomixthermomix_brukowce

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.