Miniterriny z łososia



Print Friendly, PDF & Email

Składniki:

  • 350 g świeżego łososia – filet
  • 1000 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietany 30%
  • 100 g groszku zielonego mrożonego
  • 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix wlewamy bulion warzywny wraz z filetem i gotujemy czas 25 min/tem.90 stopni/obroty wsteczne. Na pokrywę nie zakładamy miarki! W między czasie blanszujemy groszek czyli wrzucamy go na wrzątek i gotujemy ok. 3 min.

Odcedzamy rybę. Do 200 ml gorącego bulionu wsypujemy żelatynę, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia.

Na dno foremek dajemy połowę groszku i zalewamy połową czyli 100 ml wywaru z żelatyną. Odkładamy do lodówki aby żelatyna zastygła.

Do naczynia Thermomix dajemy rybę (usuwamy skórę), sok z cytryny i 2 łyżki wywaru z gotowania ryby. Miksujemy na gładką masę czas 30 s/obr. 8-10. Następnie wlewamy pozostałe 100 ml wywaru z żelatyną i mieszamy czas 20 s/obr.8

W miseczce ubijamy na półsztywno śmietanę (wystarczy ubić widelcem) i dodajemy do masy. Mieszamy czas 20 s/obr.8.

Masę przelewamy do miski i połowę masy wlewamy do foremek na warstwę z groszku. Wstawiamy do lodówki aby masa nieco stężała. Do pozostałej masy dajemy groszek i natkę pietruszki mieszamy i wylewamy do foremek jako ostatnia warstwa. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Przepis pochodzi z miesięcznika”Moje smaki życia” grudzień 2014

thermomix_terrina

Podobne przepisy

One Response

Add Comment