Miniterriny z łososia

Miniterriny z łososia

Składniki:

  • 350 g świeżego łososia – filet
  • 1000 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietany 30%
  • 100 g groszku zielonego mrożonego
  • 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix wlewamy bulion warzywny wraz z filetem i gotujemy czas 25 min/tem.90 stopni/obroty wsteczne. Na pokrywę nie zakładamy miarki! W między czasie blanszujemy groszek czyli wrzucamy go na wrzątek i gotujemy ok. 3 min.

Odcedzamy rybę. Do 200 ml gorącego bulionu wsypujemy żelatynę, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia.

Na dno foremek dajemy połowę groszku i zalewamy połową czyli 100 ml wywaru z żelatyną. Odkładamy do lodówki aby żelatyna zastygła.

Do naczynia Thermomix dajemy rybę (usuwamy skórę), sok z cytryny i 2 łyżki wywaru z gotowania ryby. Miksujemy na gładką masę czas 30 s/obr. 8-10. Następnie wlewamy pozostałe 100 ml wywaru z żelatyną i mieszamy czas 20 s/obr.8

W miseczce ubijamy na półsztywno śmietanę (wystarczy ubić widelcem) i dodajemy do masy. Mieszamy czas 20 s/obr.8.

Masę przelewamy do miski i połowę masy wlewamy do foremek na warstwę z groszku. Wstawiamy do lodówki aby masa nieco stężała. Do pozostałej masy dajemy groszek i natkę pietruszki mieszamy i wylewamy do foremek jako ostatnia warstwa. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Przepis pochodzi z miesięcznika”Moje smaki życia” grudzień 2014

thermomix_terrina

One Response

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock