Składniki:
- 350 g świeżego łososia – filet
- 1000 ml bulionu warzywnego
- 100 ml śmietany 30%
- 100 g groszku zielonego mrożonego
- 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżeczki żelatyny
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix wlewamy bulion warzywny wraz z filetem i gotujemy czas 25 min/tem.90 stopni/obroty wsteczne. Na pokrywę nie zakładamy miarki! W między czasie blanszujemy groszek czyli wrzucamy go na wrzątek i gotujemy ok. 3 min.
Odcedzamy rybę. Do 200 ml gorącego bulionu wsypujemy żelatynę, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia.
Na dno foremek dajemy połowę groszku i zalewamy połową czyli 100 ml wywaru z żelatyną. Odkładamy do lodówki aby żelatyna zastygła.
Do naczynia Thermomix dajemy rybę (usuwamy skórę), sok z cytryny i 2 łyżki wywaru z gotowania ryby. Miksujemy na gładką masę czas 30 s/obr. 8-10. Następnie wlewamy pozostałe 100 ml wywaru z żelatyną i mieszamy czas 20 s/obr.8
W miseczce ubijamy na półsztywno śmietanę (wystarczy ubić widelcem) i dodajemy do masy. Mieszamy czas 20 s/obr.8.
Masę przelewamy do miski i połowę masy wlewamy do foremek na warstwę z groszku. Wstawiamy do lodówki aby masa nieco stężała. Do pozostałej masy dajemy groszek i natkę pietruszki mieszamy i wylewamy do foremek jako ostatnia warstwa. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Przepis pochodzi z miesięcznika”Moje smaki życia” grudzień 2014
Ile takich „śnieżynek” wychodzi z tego przepisu?