Składniki na ok. 20 pierników
- 250 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 100 g cukru brązowego
- 70 g miodu
- 40 g obranych migdałów całych
- 40 g skórki pomarańczowej w zalewie cukrowej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki domowa przyprawa do piernika
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix dać masło, cukier i miód. Zagotować czas 3 min/100 stopni/obr.3 . Dodajemy całe obrane wcześniej migdały* , skórkę pomarańczową drobniutko posiekaną oraz przyprawę do piernika. Mieszamy czas 15s/obr.3. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia mieszamy czas 30 s/obr.3. Masę wyciągamy z naczynia Thermomix i formujemy wałek. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Ciasto po tym czasie będzie twarde jak kamień.
Schłodzony wałek kroimy ostrym nożem w pół centymetrowe plastry i układamy na blasze. Pieczemy ok. 10 min w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.
*aby łatwo było nam ściągnąć skórkę z migdałów zamoczmy je na 15 minut we wrzącej wodzie.
Pierniczki po wyciągnięciu z piekarnika zostawiamy na blasze ponieważ są bardzo miękkie, po ok 10 minutach zaczynają twardnieć. Pierniczki przechowujemy w pojemniku aby zmiękły.