Składniki na 6 gofrów:
- 90 g wody gazowanej
- 110 g mleka tłustego 3,2%
- 5 g drożdży
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 jajko (biało i żółtko osobno)
- 1 łyżeczka cukru
- 140 g mąki pszennej
- 45 g masła roztopionego i ostudzonego
- szczypta soli
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix wlewamy mleko, drożdże i cukier. Mieszamy czas 3 min/temp.37/obr.3. Następnie dodajemy wodę, ekstrakt z wanilii, żółtko, mąkę, sól i masło. Dokładnie mieszamy czas 2 min/obr.3.
Ciasto przelewamy do miski przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 15 minut aby ciasto zaczęło pracować (mają pojawić się drobne pęcherzyki).
Po tym czasie ubijamy pianę (jest to jedno białko więc ja ubiłam ręcznie) i delikatnie mieszamy ją z masą. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut (na cieście mają być pęcherzyki powietrza)
Gofry pieczemy w gofrownicy na rumiano. Gofry z wierzchu są bardzo chrupiące a w środku delikatnie puszyste. Polecam.