Gofry brukselskie

Print Friendly, PDF & Email

Składniki na 6 gofrów:

  • 90 g wody gazowanej
  • 110 g mleka tłustego 3,2%
  • 5 g drożdży
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 jajko (biało i żółtko osobno)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 140 g mąki pszennej
  • 45 g masła roztopionego i ostudzonego
  • szczypta soli

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix wlewamy mleko, drożdże i cukier. Mieszamy czas 3 min/temp.37/obr.3. Następnie dodajemy wodę, ekstrakt z wanilii, żółtko, mąkę, sól i masło. Dokładnie mieszamy czas 2 min/obr.3.

Ciasto przelewamy do miski przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 15 minut aby ciasto zaczęło pracować (mają pojawić się drobne pęcherzyki).

Po tym czasie ubijamy pianę (jest to jedno białko więc ja ubiłam ręcznie) i delikatnie mieszamy ją z masą. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut (na cieście mają być pęcherzyki powietrza)

Gofry pieczemy w gofrownicy na rumiano. Gofry z wierzchu są bardzo chrupiące a w środku delikatnie puszyste. Polecam.

Thermomix przepisy. Gofry brukselskie.

Thermomix przepisy. Gofry brukselskie.

thermomix_gofry

Dodaj komentarz